Brazilski proizvođač gvožđa pristao na nagodbu s američkom Komisijom za hartije od vrednosti i berze

Kompanija Vale platiće 55,9 miliona dolara u okviru sudskog poravnanja

BiznisPoslovanjeSvet

29.3.2023 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija Vale platiće 55,9 miliona dolara u okviru sudskog poravnanja Kompanija Vale platiće 55,9 miliona dolara u okviru sudskog poravnanja
Kompanija Vale, brazilski proizvođač rude gvožđa, platiće 55,9 miliona dolara u okviru sudske nagodbe sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti i berze (SEC)... Kompanija Vale platiće 55,9 miliona dolara u okviru sudskog poravnanja

Kompanija Vale, brazilski proizvođač rude gvožđa, platiće 55,9 miliona dolara u okviru sudske nagodbe sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti i berze (SEC) zbog navodnih optužbi da je lažirala bezbednosne protokole pre jedne od najgorih nesreća u istoriji rudarske industrije.

Iz brazilske kompanije saopšteno je da je pristala na poravnanje kojim će parnica sa SEC-om biti okončana. 

Komisija je u aprilu prošle godine optužila rudarsku firmu da je manipulisala podacima u okviru bezbednosne revizije, dobila lažne sertifikate i tako obmanula lokalnu vladu, zajednicu i investitore, piše Financial Times.  

Slučaj je povezan sa katastrofom u blizini grada Brumadinjo na jugoistoku Brazila 2019. godine, kada se rudarska brana obrušila i oslobodila toksični otpad. U ovoj nesreći stradalo je 270 osoba.

Kompanija Vale je pristala na poravnanje a da pritom nije ni priznala i porekla tvrdnje koje je Komisija iznela na sudu. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...