Nova izvršna uredba američkog predsednika

Kompanijama iz SAD zabranjeno ulaganje u kinesku visoku tehnologiju

Svet

10.8.2023 11:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kompanijama iz SAD zabranjeno ulaganje u kinesku visoku tehnologiju Kompanijama iz SAD zabranjeno ulaganje u kinesku visoku tehnologiju
Američka administracija najavila je zabranu domaćih ulaganja u kinesko kvantno računarstvo, napredne čipove i sektore veštačke inteligencije, jer to pojačava napore sa se kineskoj... Kompanijama iz SAD zabranjeno ulaganje u kinesku visoku tehnologiju

Američka administracija najavila je zabranu domaćih ulaganja u kinesko kvantno računarstvo, napredne čipove i sektore veštačke inteligencije, jer to pojačava napore sa se kineskoj vojsci spreči pristup američkoj tehnologiji i kapitalu.

Nova izvršna uredba koju je predstavio predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) stupiće na snagu sledeće godine i takođe će zahtevati od kompanija da obaveste vladu o drugim investicijama u tri kineska sektora, prenosi Financial Times.

Akcija će u velikoj meri uticati na kompanije za privatni kapital i rizični kapital, kao i na američke investitore u zajedničkim poduhvatima sa kineskim grupama. Američki zvaničnici ističu da je reč o veoma ciljanim i jasnim smernicama o tome šta je zabranjeno i odvojeno o čemu treba obavestiti vladu.

Bajden je naveo da tehnološki napredak u pomenutim sektorima predstavlja „značajne rizike za nacionalnu bezbednost“, jer bi kompjuteri mogli da napreduju na načine koji bi pomogli u razvoju sofisticiranog oružja i u razbijanju kriptografskih kodova koje koriste špijunske agencije za zaštitu podataka.

Naredba je poslednja u nizu akcija za ograničavanje kineskog pristupa naprednoj tehnologiji, poznatoj i kao strategijom „malo dvorište, visoka ograda“. Peking je uzvratio da su akcije SAD osmišljene da ograniče tehnološki napredak Kine, izražavajući „ozbiljnu zabrinutost“ zbog naredbe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...