KREMLJ NIJE SIGURAN U VEŠTAČKO POREKLO COVID-19 Nema još dovoljno informacija za zaključke

SvetVesti

22.4.2020 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

KREMLJ NIJE SIGURAN U VEŠTAČKO POREKLO COVID-19 Nema još dovoljno informacija za zaključke KREMLJ NIJE SIGURAN U VEŠTAČKO POREKLO COVID-19 Nema još dovoljno informacija za zaključke
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da navodi o veštačkom poreklu korona virusa nisu dokazani, jer još nema neophodnih informacija iz kojih bi moglo... KREMLJ NIJE SIGURAN U VEŠTAČKO POREKLO COVID-19 Nema još dovoljno informacija za zaključke

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da navodi o veštačkom poreklu korona virusa nisu dokazani, jer još nema neophodnih informacija iz kojih bi moglo izvoditi bilo kakve zaključke.  

„Svaki put kada se pojavi predstavnik ili stručnjak koji odobrava ili daje nagoveštaje o veštačkom poreklu virusa, istovremeno se javljaju dvoje stručnjaka koji isključuju veštačko poreklo virusa. Stoga, i jedni i drugi govore nedokazano. Pre svega mi jednostavno nemamo dovoljno informacija da bismo mogli da zaključujemo“, rekao je Peskov, prenele su RIA novosti.

Prema njegovim rečima, Kremlj smatra nedopustivim da se postupa protiv bilo koga sa neutemeljenim optužbama u vezi sa veštačkim poreklom Covid-19. On je istakao da je reč o „neprihvatljivim“ i „nedopustivim“ optužbama koje nisu naučno utemeljene. Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško, rekao je ranije da većina naučnika smatra da je novi korona virus prirodnog porekla i da nema razloga da se u to sumnja.

Britanska vlada iznela je ranije u aprilu sumnje u poreklo virusa, navodeći da ne odbacuje mogućnost da je virus slučajno izašao iz kineske laboratorije u Vuhanu, kako su preneli britanski mediji. Oni su citirali neimenovanog člana Visokog odbora za vanredne situacije u Velikoj Britaniji, koji je naveo da „možda nije sučajno“ što postoji laboratorija u Vuhanu, pa se ne može isključiti mogućnost da sve ipak nije samo koincidencija.

U Vuhanu se nalazi Institut za virologiju čijim istraživanjima upravlja Kineska akademija nauka, a tamo je 2025. otvorena prva laboratorija nivoa biološke bezbednosti BSL-4 u Kini. To je najviši nivo bezbednosti, a u laboratoriji se sav posao obavlja unutar kabineta pod punom zaštitnom opremom. Materije koje napuštaju prostoriju za istraživanja prethodno moraju biti dekontaminirane, naveli su iz laboratorije u Vuhanu za naučni online časopis Livescience.

Tagovi
COVID-19

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...