Opšti izbori u Velikoj Britaniji

Laburisti u velikoj prednosti u odnosu na Konzervativce

Svet

4.7.2024 09:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

Laburisti u velikoj prednosti u odnosu na Konzervativce Laburisti u velikoj prednosti u odnosu na Konzervativce
Biračka mesta u Velikoj Britaniji otvorena su u četvrtaka i počelo je glasanje na opštim izborima, a ankete pokazuju da će posle 14 godina... Laburisti u velikoj prednosti u odnosu na Konzervativce

Biračka mesta u Velikoj Britaniji otvorena su u četvrtaka i počelo je glasanje na opštim izborima, a ankete pokazuju da će posle 14 godina biti okončana vlast Konzervativne stranke, kao i da će Laburisti osvojiti dovoljno glasova da bi njihov lider Kir Starmer (Keir Starmer) postao novi premijer.

Biračka mesta će biti otvorena do 22 sata, a prvi put u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, birači na opštim izborima će morati da prilože foto identifikaciju pre nego što glasaju lično. Severna Irska je uvela identifikaciju birača 2002. godine, prenosi Guardian.

Premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) raspisao je izbore pre šest nedelja, a Konzervativci jedva da su uspeli da smanje prednost Laburista u anketama, koje su konstantno pokazivale da je Starmerova stranka oko 20 procenata ispred, što je mnogo više nego što je neophodno da se preokrene loš rezultat stranke na opštim izborima 2019. godine.

Kampanja Konzervativaca bila je opterećena skandalom, jer su ljudi bliski premijeru i kandidati Torijevaca bili optuženi za klađenje na vreme izbora, što je dovelo do policijske istrage. Poslednjih nekoliko dana kampanje Torijevci su očajnički pokušavali da iskoriste Starmerove izjave da namerava da provodi vreme sa porodicom svake nedelje kako bi tvrdili da će „prestati sa radom“ kao premijer u 18 sati.

Sunak je pozvao građane da glasaju za Konzervativce kako bi sprečili Laburiste da osvoje „super većinu“, koncepciju koja nema formalno postojanje u Vestminsterskom sistemu. Sunak je više puta koristio diskreditovanu tvrdnju da je plan Laburista da povećaju poreze za više od 2.000 funti mesečno.

Laburisti su se suočili sa sopstvenim problemima, sa nesuglasicama oko izbora pojedinih kandidata i optužbama da stranka nudi neinspirativan program koji je poništio mnogo entuzijazma mlađih birača koji su glasali za Laburiste tokom godina kada je Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) bio lider. Korbin se kandiduje kao nezavisni kandidat za svoje staro mesto u severnom Islingtonu.


Nezadovoljstvo zbog pristupa stranke konfliktu Izraela u Gazi takođe se očekuje da košta stranku glasova, posebno u urbanim područjima i područjima sa značajnom muslimanskom populacijom. Komentari koje je Starmer dao u poslednjih nekoliko dana o bangladeškim imigrantima nisu dobro primljeni u toj zajednici.

Iznenađenje kampanje bio je Najdžel Faraž (Nigel Farage) koji je preuzeo vođstvo Reform UK partije. Ankete sugerišu da bi stranka mogla osvojiti 18 mesta, ili nijedno. Predviđanja da će stranka doživeti porast tokom kampanje uglavnom nisu ispunjena, ali Faraž je rekao da mu je namera da izgradi pokret koji će se suprotstaviti Laburistima i koji će ga dovesti u poziciju da postane premijer 2029. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.