Kineski premijer na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu

Li u Davosu predstavio plan u pet tačaka za obnovu poverenja

ManifestacijeSvet

16.1.2024 12:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Li u Davosu predstavio plan u pet tačaka za obnovu poverenja Li u Davosu predstavio plan u pet tačaka za obnovu poverenja
Kineski premijer Li Ćiang naveo je u utorak u svom obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je poverenje između zemalja omogućilo ogroman napredak... Li u Davosu predstavio plan u pet tačaka za obnovu poverenja

Kineski premijer Li Ćiang naveo je u utorak u svom obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je poverenje između zemalja omogućilo ogroman napredak u globalizaciji tokom proteklih decenija.

Govoreći o temi ovogodišnjeg Foruma „Obnova poverenja“, Li je ocenio da će ona pogoditi mnoge ljude.

„Temelj poverenja je narušen, što povećava rizike za globalni rast i miran razvoj“, rekao je Li, dodajući da je neophodno obnoviti poverenje, kako bi se prevazišle poteškoće i stvorila bolja budućnost.

„Od suštinskog je značaja da odbacimo predrasude i radimo zajedno na rešavanju deficita poverenja. Svet je ušao u novi period turbulencija i transformacija, ali ukupna dinamika svetskog napretka neće se promeniti“, kazao je kineski premijer.

On je predstavio kineski plan za obnovu poverenja u pet tačaka. Prema njegovim rečima, najpre je potrebno ojačati koordinaciju makroekonomske politike, kako bi se stvorila bolja sinergija, a time i brži rast. Li je upozorio da zbog povezanosti ekonomija dolazi do prelivanja, tako da ako se koriste „delimični odgovori“ na krize, to će oslabiti svetsku ekonomiju.

Drugo, kako je rekao Li, potrebno je ojačati međunarodnu industrijsku specijalizaciju i saradnju kako bi lanci snabdevanja bili „stabilni i glatki“. On je naveo da je od 2020. do 2023. godine uvedeno 5.400 novih diskriminatorskih trgovinskih mera, što je dvostruko više nego pre pandemije.

Davos / Foto: Beta/AP

Treće je unapređenje saradnje u inovacijama. Li je ocenio da zemlje treba da rade zajedno na stvaranju otvorenog, pravednog i nediskriminatorskog okruženja za nauku i tehnologiju, kako bi se omogućilo da inovacije napreduju u otvorenom okruženju.

Kineski premijer istakao je kao četvrtu tačku da je potrebna saradnja na zelenom razvoju, radi boljeg suočavanja sa klimatskim promenama. On je kritikovao praksu podizanja barijera zelenoj trgovini, tako da neka zelena tehnologija ne može slobodno da cirkuliše. Li je rekao da zemlje moraju da rade zajedno na potpunom prelasku na zelenu ekonomiju.

Kao poslednju petu tačku, kineski premijer je naveo da je potrebno ojačati saradnju sever-jug i jug-jug, kako bi se izgradila inkluzivnija svetska ekonomija. On je upozorio da su pitanja kao što je tehnološka podela postala još više akutelna poslednjih godina.

Li je naveo da kineska ekonomija stabilno napreduje i da će nastaviti da pruža snažan doprinos svetskoj ekonomiji. On je kinesku ekonomiju uporedio sa posmatranjem Alpa, jer je potrebno pogledati je iz daljine da bi stekao pravi uvid. Prema njegovim rečima doprinos Kine svetskom ekonomskom rastu ostao je na oko 30 odsto, dok se kineska ekonomija oporavila prošle godine i krenula uzlazno.

Kineskog premijera na bini je dočekao i predstavio ga publici osnivač Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klaus Švab (Klaus Schwab) koji je naveo da je Li lider koji se zalaže za poslovanje i reforme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...