Potpuni oporavak fudbalske industrije od posledica pandemije

Lige „petice“ ostvarile rekordne prihode i nastavljaju rast

AnalizaPoslovanjeSvetZanimljivosti

30.6.2024 14:44 Autor: Vladimir Jokanović 6

Lige „petice“ ostvarile rekordne prihode i nastavljaju rast Lige „petice“ ostvarile rekordne prihode i nastavljaju rast
Evropska fudbalska industrija potpuno se oporavila od posledica ograničenja sa kojima se suočavala tokom i posle pandemije Covid-19, proizlazi iz godišnjeg istraživanja konsultantske kuće... Lige „petice“ ostvarile rekordne prihode i nastavljaju rast

Evropska fudbalska industrija potpuno se oporavila od posledica ograničenja sa kojima se suočavala tokom i posle pandemije Covid-19, proizlazi iz godišnjeg istraživanja konsultantske kuće Deloitte o finansijskom stanju fudbalskog tržišta.

Ukupni prihodi klubova, nacionalnih federacija i međunarodnih struktura koje ih nadgledaju, dostigli su u sezoni 2022/23 sumu od 35,3 milijardi evra, što je za 16 odsto više nego prethodne godine. Većina ovih prihoda i dalje ide timovima iz prvih pet najkvalitetnijih evropskih liga, među kojima je engleska Premijer liga, kao i obično, bolja od konkurencije.

Godišnje istraživanje Football Finance, koje je pripremio Deloitte, pokazuje konačni oporavak fudbalske industrije od posledica ograničenja uvedenih tokom i nakon pandemije Covid-19. Sadašnji izveštaj uključuje podatke za sezonu 2022/23, prvu posle sezone 2018/19 u kojoj nije bilo uticaja pandemije.

Kao rezultat toga, ukupni prihod evropskih fudbalskih struktura, uključujući klubove, nacionalne federacije, UEFA i FIFA (za njene kontinentalne aktivnosti), dostigao je rekordnih 35,3 milijarde evra. To je za 4,9 milijardi evra više nego prethodne sezone. Prema prognozi koju je objavio Deloitte, rast će se nastaviti, iako sporijim tempom. Za tekuću sezonu očekuje se prihod od 37,6 milijardi evra, dok se za narednu očekuje 39,1 milijardu evra.

Većina prihoda, kao i uvek, dolazi od klubova iz liga velike fudbalske petorke – Engleske, Španije, Italije, Nemačke i Francuske. Samo njihove top-lige generisale su 19,6 milijardi evra, što je za 14 odsto više nego u prethodnom izveštajnom periodu. Na njihovom primeru je jasno koliko je ukidanje ograničenja na posete stadionima uticalo na finansijsko stanje timova.

Foto: Freepik.com

Prihodi od posete stadionima na dan utakmica (matchday) porasli su za 700 miliona evra, što je rast od 35 odsto u sezoni i dostigli su 2,8 milijardi evra. U proseku, oni čine oko 14 odsto svih prihoda klubova. Međutim, Deloitte smatra da bi, imajući u vidu značajno usporavanje rasta prihoda od prodaje televizijskih prava, ovi prihodi mogli imati veću težinu.

TV ugovori ostali su glavni izvor prihoda klubova, a u sezoni 2022/23 doneli su 9,2 milijarde evra, što je 300 miliona evra više nego prethodne sezone. Klubovi se trude da izbegnu preveliku zavisnost od televizijskih prihoda i razvijaju druge izvore.

Pored matchday prihoda, to su i komercijalni prihodi (licenciranje, korišćenje stadiona izvan igračkih dana i sponzorski ugovori). Ova stavka donela je klubovima iz top pet liga 7,6 milijardi evra, što je za 19 odsto više nego prethodne sezone.

Rast prihoda omogućio je klubovima da uravnoteže svoje budžete. U svih pet liga zabeleženo je smanjenje učešća prihoda namenjenih platama fudbalera i trenera. Najniži, ali i najzdraviji pokazatelj je u Bundesligi – 55 odsto (u odnosu na 59 odsto prethodne sezone). Najviši je u francuskoj Ligue 1, oko 77 odsto. Iako je to i dalje više od preporučenog maksimalnog nivoa od 75 odsto, u sezoni 2021/22 francuski klubovi su trošili 87 odsto svojih prihoda na plate, što pokazuje značajan napredak.

Među velikim ligama, po prihodima se izdvaja engleska Premijer liga. Prihodi njenih klubova dostigli su rekordnih 6,058 milijardi funti (7,17 milijardi evra), što je za 11 odsto više nego prethodne sezone. Po stopama rasta, Premijer ligu nadmašile su španska i italijanska liga, koje su porasle za po 22 procenta, ali po apsolutnim ciframa (3,5 milijardi i 2,8 milijardi evra) one zaostaju ne samo za Englezima, već i za Bundesligom koja je na drugom mestu sa 3,83 milijardi evra prihoda. Francuski šampionat je na petom mestu sa 2,38 milijardi evra prihoda.

Uprkos značajnom rastu prihoda, ukupni dug klubova engleske Premijer lige povećan je za 473 miliona funti (559,7 miliona evra) i dostigao je 3,1 milijardu funti (3,67 milijardi evra). Deloitte ne vidi problem u tome, napominjući da je dug uglavnom rastao zbog ulaganja klubova u razvoj infrastrukture, što bi u budućnosti trebalo da donese rast prihoda. Na kraju sledeće sezone prihodi bi trebalo da se približe cifri od 6,4 milijarde funti, odnosno 7,57 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.