Fudbalski šampion Engleske pod teškim optužbama Premijer lige

Manchester City pod istragom za kršenje finansijskih pravila

Svet

6.2.2023 14:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

Manchester City pod istragom za kršenje finansijskih pravila Manchester City pod istragom za kršenje finansijskih pravila
Engleska Premijer liga optužila je u ponedeljak fudbalski klub Manchester City, aktuelnog prvaka lige, za kršenje finansijskih propisa tokom višegodišnjeg perioda. Reč je o... Manchester City pod istragom za kršenje finansijskih pravila

Engleska Premijer liga optužila je u ponedeljak fudbalski klub Manchester City, aktuelnog prvaka lige, za kršenje finansijskih propisa tokom višegodišnjeg perioda. Reč je o optužbama za kršenje pravila u više od 100 navrata, što je najviše prekršaja u istoriji takmičenja.

Premijer liga saopštila je da su se slučajevi kršenja pravila događali od 2009. do 2018. godine, prenosi Guardian. Liga je saopštila da će imenovati nezavisnu komisiju koja će istražiti optužbe protiv pomenutog kluba. Klubovi za koje se utvrsi da su prekršili pravila lige mogu biti kažnjeni novčano, oduzimanjem bodova ili isklučenjem iz lige.

Aktuelni šampion Premijer lige optužen je da nije pružio „istinit i fer uvid u finansijsku poziciju kluba“, da nije „uključio sve (finansijske) detalje i da nije sarađivao u istrazi koju je liga sprovodila više od četiri godine.

Optužbe bi mogle da izazovu šokove širom sveta, budući da je Manchester City preoblikovao fudbal od 2008. godine kada je prešao u privatne ruke kraljevske porodice Abu Dabija. Vrednost tima procenjena je na više od milijardu funti i smatra se jednim od najbogatijih u svetu.

UEFA je 2020. godine zabranila da Mancester City nastupa u Ligi šampiona nakon što je utvrđen da je prekršio finansijska pravila takmičenja i doveo u zabludu evropsko upravno telo, ali je arbitražni sud za sport poništio zabranu.

Prema optužbama Premijer lige, sumnja se da je City naduvao vrednost sponzorskih ugovora kompanija iz Abu Dabija da bi kanalisao novac u klub. Dokumenti sugerišu da je menadžer Roberto Manćini primao tajnu platu tokom boravka u klubu.

Manchester City saopštio je da je iznenađen objavljivanjem navodnih kršenja pravila Premijer lige i pozdravlja inicijativu da nezavisna komisija razmotri sporna pitanja. „Radujemo se što će ovo pitanje biti okončano jednom zauvek“, naveo je klub.

  • GOCA BG

    6.2.2023 #1 Author

    Mislim da nista nece naci,i da sumnje na kraju nece imati osnova…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...