Vlasti u skandinavskoj zemlji povećavaju poreze na dividende i kapitalnu dobit na skoro 38 odsto

Milijarderi napuštaju Norvešku

LifestyleLuksuzPoreziSvet

30.11.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Milijarderi napuštaju Norvešku Milijarderi napuštaju Norvešku
Norveška uvodi stroža pravila za oporezivanje iseljenika zbog izveštaja da se sve više milijardera seli iz zemlje ili planira da to učini. Petogodišnje ograničenje... Milijarderi napuštaju Norvešku

Norveška uvodi stroža pravila za oporezivanje iseljenika zbog izveštaja da se sve više milijardera seli iz zemlje ili planira da to učini.

Petogodišnje ograničenje na izlazni porez za nerealizovanu dobit na akcijama i drugim sredstvima biće ukinuto, a pravila će biti primenjena i na “prenos vlasništva akcija na bliže članove porodice koji žive u inostranstvu”. Prema dogovoru vladajućih stranaka sa socijalističkom levicom, ova pravila stupaju na snagu odmah po usvajanju.

Levo orijentisana vlada od prošle godine povećava poreze za najbogatije stanovnike Norveške. S druge strane, sve je više naznaka da imućni pripadnici nordijske nacije preduzimaju korake kako bi izbegli veće obaveze, piše Bloomberg.

Kako navodi Betina Banon (Bettina Banoun) iz advokatske firme Wiersholm, broj zahteva za pravni savet u vezi sa imigracijom koje je primila od imućnih osoba značajno je porastao.

“Broj milijardera koji razmatraju mogućnost da se presele je alarmantan, a beleži se i veliki rast kada su u pitanju osobe koje su se već odselile”, rekla je ona, dodajući da su u pitanju stanovnici čije neto bogatsvo premašuje jednu milijardu norveških kruna (100 miliona dolara).

Lokalni mediji su izveštavali da se nekoliko bogatih Norvežana, među kojima je i višestruki olimpijski i svetski šampion u nordijskom skijanju Bjorn Daeli (Bjorn Daehlie), odselilo iz zemlje nakon promene vlasti 2021. godine.

Milijarder Šjel Inge Roke (Kjel Inge Røkke), četvrti najbogatiji čovek prema Bloomberg-ovom indeksu milijardera, preselio se u Lugano, navodi se u vesti koju je u septembru objavila novinska agencija Dagens Naeringsliv, pozivajući se na njegovo pismo deoničarima i saradnicima.

Članovi vladajuće koalicije već su se saglasili sa odlukom o povećanju stope poreza na dividende i kapitalnu dobit od akcija na 37,8 odsto, što je povećanje za šest procentnih poena u odnosu na 2020. godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...