MILIJARDERI POKAZALI SVOJU HUMANOST Škrti Bezos i Bafet široke ruke

LifestyleNovacSvetVesti

15.10.2020 11:42 Autor: Vladimir Jokanović 4

MILIJARDERI POKAZALI SVOJU HUMANOST Škrti Bezos i Bafet široke ruke MILIJARDERI POKAZALI SVOJU HUMANOST Škrti Bezos i Bafet široke ruke
Ne manje od 171 milijardu američkih dolara doniralo je u dobrotvorne svrhe 400 najbogatijih sa liste magazina Forbes, čije ukupno bogatstvo iznosi oko 3.200... MILIJARDERI POKAZALI SVOJU HUMANOST Škrti Bezos i Bafet široke ruke

Ne manje od 171 milijardu američkih dolara doniralo je u dobrotvorne svrhe 400 najbogatijih sa liste magazina Forbes, čije ukupno bogatstvo iznosi oko 3.200 milijardi dolara.

Najveći donator u pogledu apsolutne sume je američki milijarder Voren Bafet (Warren Buffet) sa oko 40 milijardi dolara koje je uplatio neprofitnim organizacijama. Njegovo trenutno bogatstvo iznosi 73,5 milijardi dolara.

Kada je reč o najvećem davaocu u odnosu na procenat bogatstva, onda je to mađarski bogataš Džordž Soroš (George Soros), koji je donirao 64 odsto svog izvornog imetka. Njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 8,6 milijardi dolara, a u neprofitne organizacije uložio je oko 15 milijardi, putem svog Fonda za otvoreno društvo.

Deset milijardera dobilo je od Forbesa najvišu ocenu filantropije – pet, a kriterijum je bio da su donirali najmanje petinu svog bogatstva. Pored Bafeta i Soroša u ovom krugu našli su se suosnivač kompanije Intel, Gordon Mur (Gordon Moore), milijarderka iz Oklahome Lin Šusterman (Lynn Schusterman, rođena Rothschild) i osnivač televizije CNN, Ted Tarner (Ted Turner).

Foto: Wikipedia.org

Bil Gejts (Bill Gates) koji sa suprugom Melindom vodi najveću privatnu fondaciju u svetu, ocenjen je četvorkom. Većina donacija njegove fondacije u iznosu 55,2 milijarde dolara koje su isplaćene do 2019. godine bile su Bafetovi novčani pokloni. Najbogatiji čovek na svetu, osnivač Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos) dobio je jedinicu, budući da je donirao jedan odsto svog bogatstva, koje je nedavno dostiglo 200 milijardi dolara.

Ocenu jedan dobilo je 127 bogataša (donirali do jedan odsto imetka), ocenu dva njih 120 (do pet odsto), trojkom je ocenjeno 56 (od pet do 10 odsto), četvorkom 19 (od 10 do 20 odsto), a peticom 10 njih (20 i više odsto).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...