Projektuje se i blago usporavanje inflacije na 6,8 odsto

MMF očekuje nešto viši rast globalnog BDP-a, prognozira tri odsto u 2023. godini

Svet

26.7.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF očekuje nešto viši rast globalnog BDP-a, prognozira tri odsto u 2023. godini MMF očekuje nešto viši rast globalnog BDP-a, prognozira tri odsto u 2023. godini
Međunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je blago naviše svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. godinu, pošto su sada predviđanja bolja od ranijih kako... MMF očekuje nešto viši rast globalnog BDP-a, prognozira tri odsto u 2023. godini

Međunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je blago naviše svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. godinu, pošto su sada predviđanja bolja od ranijih kako za napredne ekonomije, tako i za ključne zemlje u razvoju.

MMF je u julskom izveštaju o izgledima svetske privrede naveo da sada očekuje da će svetski ekonomski rast u 2023. godini biti tri odsto u odnosu na 2,8 odsto koliko je očekivano u njegovoj prethodnoj proceni u aprilu, objavila je agencija Beta.

Očekuje se i da će ekonomska aktivnost ostati na istom nivou u 2024. godini, bez promena u odnosu na prethodnu procenu.

„Naša projekcija za ovu godinu se poboljšava i inflacija pada, to su dve dobre vesti“, rekao je za Frans pres glavni ekonomista MMF-a Pjer Olivije Gurinša (Pierre-Olivier Gourinchas), ali je dodao da svet nije izašao iz teškoća i da rast ostaje slab, posebno zbog osetnog usporavanja aktivnosti naprednih privreda.

MMF takođe očekuje blagi boljitak do kraja godine kada je reč o inflaciji, uz očekivanje da će dostići 6,8 odsto na svetskom nivou na kraju godine, 0,2 procenta manje nego što je predviđeno u aprilu. Međutim inflacija će takođe trajati duže: krajem 2024. ona bi trebalo i dalje da bude oko 5,2 odsto, dok je u martu ta institucija očekivala da će biti manja za 0,3 procentna poena od toga.

„Usporavanje koje primećujemo, u velikoj meri je rezultat smanjenju cena u Kini, posebno u industriji u drugom tromesečju“, rekao je Gurinša.

MMF insistira da je nepohodno nastaviti „monetarno zatezanje“ da bi se vratila inflacija na ciljani nivo, iako to utiče na privredu koja je do sada bila otpornija nego što se očekivalo, posebno u zemljama u brzom razvoju.

U Grupi sedam najrazvijenijih liberalnih ekonomija Nemačka bi trebalo da jedina ima recesiju 2023. godine. Recesija izgleda sve neizbežnija i veća nego što se očekivalo u aprilu, tako MMF sada očekuje pad privredne aktivnosti u Nemačkoj od 0,3 odsto u odnosu na 0,1 odsto koliko je očekivao u aprilu.

Druge glavne evropske privrede su se pokazale kao otpornije od Nemačke: za Francusku se očekuje rast od 0,8 odsto, što je 0,1 procentni poen više nego u aprilu, za Italiju 1,1 odsto (0,4 procentna poena više) dok privreda Španije pokazuje prave znake dobrog zdravlja sa očekivanim rastom od 2,5 odsto, što je jedan procentni poen više nego u aprilu.

U SAD MMF očekuje rast od 1,8 odsto, u odnosu na 1,6 odsto u aprilu.

Među zemljama u razvoju predviđanja rasta za privredu Kine ostaju nepromenjena od 5,2 odsto u 2023. godini i 4,5 odsto u 2024. godini, uprkos strahovanjima od rizika usporavanja i posledica moguće deflacije jer je inflacija u Kini u junu bila na nuli na godišnjem nivou.

Rusija bi trebalo da očekuje u 2023. godini jaku recesiju prema prvobitnom izveštaju MMF-a objavljenom u oktobru prošle godine, ali se za Rusiju stalno pobljšavaju prognoze.

U aprilu MMF je prognozirao rast privredne aktivnosti Rusije od 0,7 odsto za 2023. godinu, a Fond sada predviđa rast od 1,5 odsto, objavila je agencija Beta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...