Banka Rusije objavila strukturu svojih međunarodnih rezervi

Moskva izgubila oko 43 milijarde dolara u devizama i zlatu

Svet

22.3.2023 16:10 Autor: Vladimir Jokanović 4

Moskva izgubila oko 43 milijarde dolara u devizama i zlatu Moskva izgubila oko 43 milijarde dolara u devizama i zlatu
Banka Rusije nastavila je sa objavljivanjem strukture međunarodnih rezervi. One su na dan 1. marta iznosile 574,2 milijarde dolara, od čega je aktiva u... Moskva izgubila oko 43 milijarde dolara u devizama i zlatu

Banka Rusije nastavila je sa objavljivanjem strukture međunarodnih rezervi. One su na dan 1. marta iznosile 574,2 milijarde dolara, od čega je aktiva u devizama 410 milijardi dolara, a monetarno zlato 135,6 milijardi dolara. Procentualno, u zlatu je 23,6 odsto ruskih rezervi, a u inostranim valutama 71,5 odsto.

Ruska centralna banka prestala je da objavljuje strukturu međunarodnih rezervi u martu prošle godine nakon što je značajan deo (oko 300 milijardi dolara) ruskih zlatnih i deviznih rezervi blokiran u SAD i u Evropi.

Tokom godine obim rezervi je smanjen za 42,886 milijardi dolara, a udeo deviza je smanjen za 0,9 odsto, prenosi Komersant.

Guverenerka Banke Rusije Elvira Nabiulina izjavila je ranije da je ruski finansijski sistem u uslovima sankcija pokazao svoju najbolju stranu. Ona je istakla da su ruske banke sačuvale rezerve i počele ponovo da zarađuju sa izmenjenim poslovnim modelima.

Nabiulina nije isključila mogućnost smanjenja ključne kamatne stope u tekućoj godini. Centralna banka Rusije zadržala je u februaru, treći put zaredom, svoju ključnu stopi na 7,5 odsto godišnje.

  • SUNCOKRET

    22.3.2023 #1 Author

    Američka politika je prava banditska politika zadnjih 80 god.pa bogami i duže ako se setimo indijanaca. Iskreno se nadam da ce ih jednoga dana neko dovesti u red da i za njih važi međunarodno pravo ali u realnim okvirima a ne po dvostrukim aršinima.

    Odgovori

  • Jovana24

    22.3.2023 #2 Author

    Drugi su u jos vecim.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    23.3.2023 #3 Author

    Rusija gubi mnogo u ratu ali sigurno je sve predvidela i donela odluku nakon detaljnih proračuna

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #4 Author

    Prevelika cifra

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...