Imovina u zlatu, stranoj valuti i specijalnim pravima vučenja iznosi približno 600 milijardi evra

Rusija nastavlja da uvećava svoje zlatne i devizne rezerve

SvetVesti

23.4.2021 18:01 Autor: Marko Miladinović 3

Rusija nastavlja da uvećava svoje zlatne i devizne rezerve Rusija nastavlja da uvećava svoje zlatne i devizne rezerve
Prema najnovijim podacima Centralne banke Rusije (CBR), devizne rezerve ove zemlje polovinom aprila iznosile su 583,7 milijardi dolara, a uvećane su za dodatne 3,2... Rusija nastavlja da uvećava svoje zlatne i devizne rezerve

Prema najnovijim podacima Centralne banke Rusije (CBR), devizne rezerve ove zemlje polovinom aprila iznosile su 583,7 milijardi dolara, a uvećane su za dodatne 3,2 milijarde dolara u ovoj nedelji, kao rezultat „pozitivne revalorizacije deviznog kursa i kupovine deviza u okviru fiskalnih propisa“, piše Russia Today.

Rusija od početka ove godine uvećava svoju deviznu imovinu, koja se sastoji od zaliha monetarnog zlata, stranog efektivnog novca i specijalnih prava vučenja (SDR) iz korpe valuta MMF.

U ovom trenutku njihov iznos dobrano premašuje ranije uspostavljeni „bezbednosni prag“ od 500 milijardi dolara, koji je uspostavila CBR.

Kako se navodi, tokom 2020. godine ove rezerve su uvećane za 40 milijardi dolara, uprkos uticaju pandemije korona virusa na ekonomiju zemlje, koja je primorala vladu da poveća potrošnju za podršku preduzećima i domaćinstvima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...