zvaničnici dve države traže rešenje

Na putu iz Meksika ka SAD najveći broj migranata od juna 2022.

SvetU fokusu

27.12.2023 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na putu iz Meksika ka SAD najveći broj migranata od juna 2022. Na putu iz Meksika ka SAD najveći broj migranata od juna 2022.
Najveći karavan migranata u poslednjih više od godinu dana kreće se preko Meksika do granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, u trenutku kada zvaničnici dve... Na putu iz Meksika ka SAD najveći broj migranata od juna 2022.

Najveći karavan migranata u poslednjih više od godinu dana kreće se preko Meksika do granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, u trenutku kada zvaničnici dve države traže načine da zaustave rekordni priliv tražilaca azila.

Na putu je oko 8.000 migranata, što ga čini najvećim karavanom za SAD od juna 2022. godine. Kako se navodi njih čine ljudi 24 nacionalnosti, i kreću se od države Čijapas na jugoistoku Meksika ka Meksiko Sitiju.

Oko 10.000 migranata dnevno biva uhapšeno na jugozpadanom delu granice, pokazuju podaci granične patrole, prenosi Anadolu Agency.

Približavanje karavana rekordne veličine dolazi u momentu kada su se meksički i američki zvaničnici sastali kako bi razgovarali o porastu migracija.

U fiskalnoj 2022. godini (od 1. oktobra do 30. septembra u SAD), američka carina i granična patrola uhapsili su više od 2,2 miliona migranata na američko-meksičkoj granici.

Prema američkoj carinskoj i graničnoj zaštiti (CBP), 2023. godine je stiglo 2.240.000 migranata, dok je 2022. taj broj iznosio 2.326.711, a 2021. godine 1.856.332.

S obzirom na to da je uspon migracija veoma izražen, zvanični dve države zakazali su sastanak u sredu kako bi razgovarali o „iregularnoj migraciji bez presedana na zapadnoj hemisferi“ i identifikovali načine na koje Meksiko i SAD mogu „da se pozabave izazovima bezbednosti granica“.

Prema saopštenju za štampu američkog Stejt departmenta, dve vlade će se dogovoriti da ponovo otvore ključne ulazne luke preko granice kako bi se ublažila masovna mobilizacija migranata.

Delegacija SAD, koju čine državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken), sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas i savetnica za unutrašnju bezbednost Bele kuće Liz Šervud-Rendal, sastaće se u Meksiku sa predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Saopšteno je da najviše Meksikanaca pokušava da pređe granicu, potom migranti iz Gvatemale, Hondurasa i Kolumbije.

  • Jj992

    27.12.2023 #1 Author

    Mogli bi da im nadju dom npr

    Odgovori

  • DUCA

    27.12.2023 #2 Author

    Nadam se da će naći rešenje za sve te ljude.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...