Proizvođači nastoje da stabilizuju cene

Najava smanjenog snabdevanja podigla cene nafte

Svet

5.4.2023 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najava smanjenog snabdevanja podigla cene nafte Najava smanjenog snabdevanja podigla cene nafte
Cene nafte porasle su prema 86 dolara, podstaknute najavom vodećih proizvođača da će dodatno smanjiti snabdevanje u cilju stabilizacije cena, koje su destabilizovane pojavom... Najava smanjenog snabdevanja podigla cene nafte

Cene nafte porasle su prema 86 dolara, podstaknute najavom vodećih proizvođača da će dodatno smanjiti snabdevanje u cilju stabilizacije cena, koje su destabilizovane pojavom problema.

Na jutarnjem trgovanju se, međutim, beleži pad. Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, Brent naftom se u sredu trguje po ceni od 84,85 dolara, a barel WTI nafte košta 80,58 dolara.

Na početku nedelje, do naglog skoka cena dovela je najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, da će od maja do kraja godine smanjiti snabdevanje za dodatnih 1,66 miliona barela dnevno.

Kada se tome doda smanjenje dva miliona barela dnevno koje je OPEC+ uveo u oktobru prošle godine, snabdevanje će ukupno biti smanjeno za 3,66 miliona barela dnevno, što odgovara oko 3,7 odsto globalne potražnje.

Zbog najave OPEC+ brojni analitičari sada procenjuju da bi cena barela na londonskom tržištu do kraja godine mogla dostići oko 100 dolara.

Američka investiciona banka Goldman Sachs sada očekuje da će do kraja ove godine dostići 95 dolara, a potom i 100 dolara do kraja naredne.

„Iz vrlo šturih izjava ne može se jasno zaključiti šta je motiv za smanjenje snabdevanja. Možda je u pitanju strah da bi se oscilacije kakvima smo nedavno svedočili na tržištima kapitala mogle preliti i na cene nafte, a možda percepcija članica OPEC+ da je fizičko tržište slabo, što se ne vidi na širem tržištu“, rekao je Kalum Mekfirson (Callum Macpherson) iz firme Investec.

Značajniji rast cena nafte zaustavljen je zbog bojazni ulagača u vezi sa višim troškovima za kompanije i potrošače. Pribojavaju se i ponovnog rasplamsavanja inflacije koje bi centralne banke moglo podstaći da ubrzanim tempom podižu kamatne stope.

Posmatrači na tržištu pokušavaju da procene koliko će još dugo američka centralna banka morati da podiže kamatne stope kako bi “ohladila” inflaciju i hoće li američka ekonomija možda skliznuti u recesiju.

Aktivnost u američkoj industriji spustila se u martu na najniži nivo u gotovo tri godine, a mogla bi se još više smanjiti ako troškovi zaduživanja ponovo porastu, što bi otežalo pristup kreditima.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedeljak cena barela korpe nafte njegovih članica dostigla 84,84 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...