NAJSMRTONOSNIJI TIP KORONE HARA EVROPOM Naučnici otkrili mutaciju 30 različitih tipova virusa

LifestyleSvetVestiZdravlje

23.4.2020 13:16 Autor: Julijana Vincan 1

NAJSMRTONOSNIJI TIP KORONE HARA EVROPOM Naučnici otkrili mutaciju 30 različitih tipova virusa NAJSMRTONOSNIJI TIP KORONE HARA EVROPOM Naučnici otkrili mutaciju 30 različitih tipova virusa
Korona virus mutirao je u najmanje 30 različitih tipova, u najsmrtonosnijem obliku proširio se u Evropi, objavio je tim naučnika sa kineskog Univerziteta u... NAJSMRTONOSNIJI TIP KORONE HARA EVROPOM Naučnici otkrili mutaciju 30 različitih tipova virusa

Korona virus mutirao je u najmanje 30 različitih tipova, u najsmrtonosnijem obliku proširio se u Evropi, objavio je tim naučnika sa kineskog Univerziteta u Džeđangu i otkrio da postoji na desetine tipova virusa, od kojih 19 nisu nikada ranije viđeni.

Naučnici su otkriće objavili na onlajn platformi Medrxiv („medicinska arhiva“) na kojoj stručnjaci besplatno objavljuju svoje naučne radove koji obuhvataju medicinu, klinička istraživanja i sve što je u vezi sa zdravstvenim naukama. U toku istraživanja identifikovani su neki jači tipovi virusa koji su ličili na one koji su se proširili u Evropi. Slabiji tipovi su slični onima koji kruže unutar delova Sjedinjenih Američkih Država, poput onog u državi Vašington.

Kineski naučnici kažu da su njihovi rezultati prvi koji pokazuju da mutacije mogu uticati na težinu bolesti. Paralelna istraživanja u Sjedinjenim Americkim Državama pokazala su da se epidemija u SAD širila kroz dve različite grupe korona virusa, tip A dominira zapadnom obalom, a tip B ima veću rasprostranjenost u Njujorku, prenosi Tanjug. Stručnjaci navode da se epidemija tipa A proširila na SAD iz Kine, dok epidemija tipa B, koja je pogodila Njujork, verovatno dolazi iz Evrope.

Naučnici veruju da SARS-CoV-2 neprestano mutira, kako bi nadvladao otpornost imunog sistema u različitim populacijama. Te mutacije su primećene i u nekoliko teško pogođenih evropskih zemalja, poput Italije i Španije, pre nego što su se proširile na Njujork. Istraživači napominju da se pri razvoju lekova i vakcina protiv korona virusa, mora voditi računa o uticaju ovih akumulacijskih mutacija.

„Proučavanje ovih mutacija trebalo bi da nam pomogne da shvatimo da li će nam biti potrebno mnogo više oružja, odnosno, više od vakcine za borbu protiv korona virusa“, objasnio je genetičar Đuzepe Noveli (Giuseppe Novelli), koji predvodi grupu naučnika na rimskom univerzitetu Tor Vergata.

  • zorica

    8.5.2020 #1 Author

    Najgore je sto ce stalno mutirati i to ce tako ici u nedogled….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...