Najavljena privremena otpuštanja zaposlenih

Najveći rudnik cinka u Evropi obustavlja proizvodnju

Svet

15.6.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najveći rudnik cinka u Evropi obustavlja proizvodnju Najveći rudnik cinka u Evropi obustavlja proizvodnju
Švedska rudarska kompanija Boliden saopštila je da će obustaviti proizvodnju u rudniku cinka u Irskoj zbog finansijskih problema izazvanih padom cena metala i visokim... Najveći rudnik cinka u Evropi obustavlja proizvodnju

Švedska rudarska kompanija Boliden saopštila je da će obustaviti proizvodnju u rudniku cinka u Irskoj zbog finansijskih problema izazvanih padom cena metala i visokim troškovima.

Švedska rudarska kompanija je u utorak najavila obustavu rada rudnika Tara, ne precizirajući kada bi vađenje cinka moglo biti nastavljeno, piše SEEbiz.

„Tok gotovine je trenutno negativan zbog kombinacije raznih faktora, uključujući poslovne izazove, pad cena cinka, visoke cene energije i opšti rast troškova“, rekao je Boliden.

Obustavićemo proizvodnju i privremeno otpuštati radnike do poboljšanja uslova rada, dodali su.

Generalni direktor rudnika Tara, Gunar Nistrom rekao je da je kompanija svesna uticaja koje će odluka imati na zaposlene u oblasti Navan.

„U dugoročnom interesu rudnika Tara, doneli smo odluku da privremeno obustavimo rad. Nažalost, to znači da će 650 zaposlenih biti privremeno otpušteno“, rekao je on.

„Potpuno smo svesni poteškoća i promena koje će odluka doneti našim zaposlenima, ali i široj zajednici u Navanu, gde rudnik radi od 1977. godine“, dodao je on.

„Nismo olako doneli odluku, već jednostavno moramo da zaustavimo trenutni neodrživ trend odliva gotovine kako bismo zaštitili dugoročnu budućnost rudnika.”

Rudnik Tara ima oko 650 zaposlenih i najveći je rudnik cinka u Evropi i osmi u svetu. Proizvodi 200.000 tona koncentrata cinka i 40.000 tona koncentrata olova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...