NASTAVAK STABILNOG RASTA CENA NAFTE Vrednosti na nivou pre aprilskog kraha tržišta

SvetVesti

19.5.2020 12:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVAK STABILNOG RASTA CENA NAFTE  Vrednosti na nivou pre aprilskog kraha tržišta NASTAVAK STABILNOG RASTA CENA NAFTE  Vrednosti na nivou pre aprilskog kraha tržišta
Cene nafte nastavile su kontinuiran rast, dostigavši vrednosti koje su imale pre istorijskog kraha tržišta 20. aprila. Sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) dostigla... NASTAVAK STABILNOG RASTA CENA NAFTE  Vrednosti na nivou pre aprilskog kraha tržišta

Cene nafte nastavile su kontinuiran rast, dostigavši vrednosti koje su imale pre istorijskog kraha tržišta 20. aprila. Sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) dostigla je u utorak pre podne (CET) cenu 32,52 dolara za barel što je najviše od 16. marta. Severnomorska nafta Brent, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“ košta 34,89, što je najviša cena od 13. aprila.

Utorak je ujedno poslednji dan trgovanja prema junskim ugovorima (fjučersima), a oni su na maksimalnim vrednostima. Pre mesec dana na tržištu je zavladao strah da bi junski fjučersi mogli pasti ispod nule, kao što se to dogodilo sa majskim 20. aprila, poslednjeg dana njihovog važenja. Umesto toga, vrednosti i dalje rastu.

Podsetimo, na samom početku trgovanja junskim fjučersima, 21. aprila, cena WTI nafte vrtela se oko nulte vrednosti, a narednog dana se zadržala na ceni oko 10 dolara za barel. Cena nafte Brent u isto vreme bila je niža od 20 dolara za barel. Poslednju nedelju aprila obeležila su nagla kolebanja cena na svetskom tržištu nafte, a stabilizacija je započela stupanjem na snagu sporazuma OPEC+ o ograničenoj proizvodnji nafte 1. maja.

Ponedeljak 18. maj doneo je skok cena za osam odsto, što se tumači kao direktna posledica prošlonedeljnog izveštaja američke vlade o smanjenju zaliha nafte, prvi put od januara, a u međuvremenu Kina je povećala trebovanja nafte. Osim toga, mnoge zemlje započele su popuštanje strogih mera izolacije i zabrane kretanja, koje su uvedene zbog sprečavanja širenja epidemije korona virusa, što nagoveštava porast potražnje za naftom, a to takođe utiče na rast cena.

Prezasićenost skladišta u svetu, uz preveliku proizvodnju i za trećinu opalu potražnju najvažniji su razlozi koji su doveli do istorijskog sunovrata cena nafte i kolapsa tržišta u aprilu. „Cene nafte mogle bi dostići dalji rast dok se smanjuju restrikcije kretanja“, ocenio je Stiven Ines (Stephen Innes) glavni strateg globalnog tržišta u finansijskoj kompaniji „AxiCorp“, preneo je portal Financial Post.

Postepeno ublažavanje epidemioloških mera zabrane kretanja širom sveta blago pospešuje potražnju za naftom, navedeno je prošle nedelje u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA). Agencija je iznela novu procenu pada potražnje za naftom u 2020. godini, snizivši je za 690.000 barela dnevno, na 8,6 miliona barela.

Procena je bazirana na pretpostavci da će do kraja maja broj ljudi obuhvaćenih epidemiološkim merama zbog pandemije Covid-19 opasti sa četiri na 2,8 milijardi, koliko ih je mart provelo u izolaciji. Nagoveštaj povećanja mobilnost u pojedinim evropskim zemljama i SAD, takođe je uticao na novu procenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...