NASTAVLJEN OPORAVAK NAFTNOG TRŽIŠTA Cene na novom maksimumu

SvetVesti

18.5.2020 10:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVLJEN OPORAVAK NAFTNOG TRŽIŠTA Cene na novom maksimumu NASTAVLJEN OPORAVAK NAFTNOG TRŽIŠTA Cene na novom maksimumu
Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) nastavila je rast dostigavši u ponedeljak 18. maja pre podne (CET) vrednost 31,13 dolara za barel, prema... NASTAVLJEN OPORAVAK NAFTNOG TRŽIŠTA Cene na novom maksimumu

Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) nastavila je rast dostigavši u ponedeljak 18. maja pre podne (CET) vrednost 31,13 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“. Cena WTI nafte popela se na najvišu vrednost od 16. marta i ponovo košta više od 30 dolara za barel. Severnomorska nafta Brent dostigla je cenu 33,91 dolara za barel, što je najviše od 13. aprila.

Junski ugovori ističu u utorak 19. maja, ali nema nagoveštaja da bi se mogao ponoviti scenario od pre mesec dana kada je dan uoči isteka majskih ugovora naftno tržište doživelo kolaps i prvi put u istoriji poslovalo po negativnim cenama. Podsetimo, cena WTI nafte 20. aprila pala je na minus 37,63 dolara za barel.

U međuvremenu stupio je na snagu sporazum država OPEC+ o ograničenoj proizvodnji nafte, koji se primenjuje od 1. maja. Prema njemu proizvodnja je smanjena za 9,7 miliona barela dnevno, ili za oko 10 odsto. Povrh toga, Saudijska Arabija samoinicijativno je smanjila produkciju za dodatnih milion barela.

Iako značajnog povećanja potražnje još nema, nagoveštaji o tome stižu iz sve više zemalja koje ublažavaju stroge mere izolacije i zabrane kretanja, koje su u poslednjih dva meseca bile na snazi zbog pandemije korona virusa. Još jedan od ključnih faktora u prilog stabilizaciji naftnog tržišta i rastu cena je prošlonedeljni izveštaj američke vlade o smanjenju zaliha nafte, prvi put od januara.

Prezasićenost skladišta u svetu, uz preveliku proizvodnju i za trećinu opalu potražnju jedan je od tri najvažnija razloga koji su doveli do istorijskog sunovrata cena nafte i kolapsa tržišta u aprilu. „Cene nafte mogle bi dostići dalji rast dok se smanjuju restrikcije kretanja“, ocenio je Stiven Ines (Stephen Innes) glavni strateg globalnog tržišta u finansijskoj kompaniji „AxiCorp“, prenosi portal Financial Post.

Postepeno ublažavanje epidemioloških mera zabrane kretanja širom sveta blago pospešuje potražnju za naftom, navedeno je prošle nedelje u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA). Ta agencija je iznela novu procenu pada potražnje za naftom u 2020. godini, snizivši je za 690.000 barela dnevno, na 8,6 miliona barela.

Procena je bazirana na pretpostavci da će do kraja maja broj ljudi obuhvaćenih epidemiološkim merama zbog pandemije Covid-19 opasti sa četiri na 2,8 milijardi, koliko ih je u martu provelo u izolaciji. Nagoveštaj povećanja mobilnost u pojedinim evropskim zemljama i SAD, takođe je uticao na novu procenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...