Američka ministarka finansija upozorava

Neispunjavanje obaveza Vlade SAD može dovesti do globalne finansijske krize

BankeSvet

23.1.2023 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neispunjavanje obaveza Vlade SAD može dovesti do globalne finansijske krize Neispunjavanje obaveza Vlade SAD može dovesti do globalne finansijske krize
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je na široko rasprostranjene globalne efekte koji bi se mogli osetiti ukoliko Vlada Sjedinjenih Američkih Država... Neispunjavanje obaveza Vlade SAD može dovesti do globalne finansijske krize

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je na široko rasprostranjene globalne efekte koji bi se mogli osetiti ukoliko Vlada Sjedinjenih Američkih Država ne uspe da podigne gornju granicu duga.

Njeno upozorenje dolazi nakon što je dug SAD dostigao 31,4 biliona dolara – granicu koju je Kongres postavio u četvrtak, primoravajući Ministarstvo finansija da donese hitne mere kako bi vlada nastavila da izvršava svoje obaveze.

Obraćajući se ekskluzivno za CNN iz Senegala, Jelen je navela da bi nakon isteka mera SAD mogle da vide minimalno smanjenje duga kao rezultat toga što Kongres nije podigao njegovu gornju granicu, prenosi agencija Mina.

Efekti neplaćanja Vlade SAD, tvrdi Jelen, mogli bi dostići nivo “globalne finansijske krize”.

Štaviše, neuspeh da se isplate dospele obaveze, bilo vlasnicima obveznica ili primaocima socijalnog osiguranja ili vojsci, nesumnjivo bi izazvao recesiju u američkoj ekonomiji i mogao bi da izazove globalnu finansijsku krizu.

“To bi svakako umanjilo ulogu dolara kao rezervne valute koja se koristi u transakcijama širom sveta”, zaključila je Dženet Jelen, dodajući da bi mnogi ljudi bi ostali bez posla dok bi se, s druge strane, troškovi zaduživanja povećali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...