NEZAPOSLENOST BRITANACA VARLJIVO NISKA Bez posla ostalo više od prikazanog broja radnika

SvetVesti

11.8.2020 15:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEZAPOSLENOST BRITANACA VARLJIVO NISKA Bez posla ostalo više od prikazanog broja radnika NEZAPOSLENOST BRITANACA VARLJIVO NISKA Bez posla ostalo više od prikazanog broja radnika
Zaposlenost u Velikoj Britaniji opala je u drugom kvartalu ove godine u najvećem obimu u protekloj deceniji. Broj zaposlenih tokom drugog tromesečja pao je... NEZAPOSLENOST BRITANACA VARLJIVO NISKA Bez posla ostalo više od prikazanog broja radnika

Zaposlenost u Velikoj Britaniji opala je u drugom kvartalu ove godine u najvećem obimu u protekloj deceniji. Broj zaposlenih tokom drugog tromesečja pao je 220.000, izvestila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.

To je bilo najveće tromesečno smanjenje zaposlenosti još od perioda maj-jul 2009. godine, prenosi BBC. Prema izveštaju Kancelarije tokom pandemije najviše su ugrožena radna mesta najmlađih, najstarijih i manuelnih radnika.

Podaci nisu uključili sve one Britance koji imaju takozvane nulte ugovore, odnosno koji su plaćeni po satu rada, kao i one na privremenim neplaćenim odsustvima koji se i dalje vode kao zaposleni.  

U skladu s tim, stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji procenjena je na 3,9 odsto, što je manje više nepromenjeno u odnosu na prethodni kvartal. Prema ocenama stručnjaka najviše su ugroženi radnici starosti do 24 godine, kao i nekvalifikovani radnici.

Ekonomija u Velikoj Britaniji teško je oštećena posledicama pandemije korona virusa. Iako je BDP pao za 21 odsto prema podacima iz juna, nezaposlenost je ostala viša od očekivanog. Razlog tome je što su mnoge firme poslale zaposlene na prinudne odmore, međutim britanski analitičari upozoravaju da je rast nezaposlenosti neizbežan i da će se tek pokazati u stvarnom obimu.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...