NEZAPOSLENOST U SAD NE JENJAVA Novi milioni zahteva za novčanu naknadu

NovacSvetVesti

26.6.2020 12:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEZAPOSLENOST U SAD NE JENJAVA Novi milioni zahteva za novčanu naknadu NEZAPOSLENOST U SAD NE JENJAVA Novi milioni zahteva za novčanu naknadu
Još 1,48 miliona zahteva za dobijanje naknade za nezaposlenost podneto je prošle nedelje u SAD, što je za oko 130.000 više od očekivanog broja,... NEZAPOSLENOST U SAD NE JENJAVA Novi milioni zahteva za novčanu naknadu

Još 1,48 miliona zahteva za dobijanje naknade za nezaposlenost podneto je prošle nedelje u SAD, što je za oko 130.000 više od očekivanog broja, pa je nezaposlenost u toj zemlji i dalje visoka. Naime, ekonomsiti koje je anketirao Dow Jones predvideli su ne više od 1,3 miliona novih zahteva. Najviše zahteva podneto je u Kaliforniji, 45.930.

Ipak, ukupan broj primalaca ili onih koji trajno dobijaju naknadu smanjen je za 767.000, na 19,52 miliona osoba, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC. Prema prošlonedeljnim pokazateljima broj zahteva je već 14. nedelju veći od milion, a rekornih 6,9 miliona podneto je u nedelji koja se završila 21. marta, neposredno nakon proglašenja pandemije. Pre toga broj zahteva nikada nije premašio milion.

Stopa nezaposlenosti u SAD dostigla je u maju rekordnih 20 odsto, kada je oko 9,0 miliona Amerikanaca ostalo bez posla, što je najviše od Velike depresije (1929-1933). Prema podacima američkog Ministarstva rada od 10. juna stopa nezaposlenosti u međuvremenu smanjena je na 13,3 odsto, što je i dalje više od vrhunca koji je dostignut tokom svetske finansijske krize 2008. godine.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...