Predvodnica pokreta za prava žena i jednakost za sve

Nobelova nagrada za Narges Mohamadi, koja je u iranskom zatvoru

Svet

6.10.2023 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nobelova nagrada za Narges Mohamadi, koja je u iranskom zatvoru Nobelova nagrada za Narges Mohamadi, koja je u iranskom zatvoru
Nobelovu nagradu za mir dobila je ove godine Iranka Narges Mohamadi. Ona je na čelu pokreta koji se bori protiv opresije nad ženama, ali... Nobelova nagrada za Narges Mohamadi, koja je u iranskom zatvoru

Nobelovu nagradu za mir dobila je ove godine Iranka Narges Mohamadi. Ona je na čelu pokreta koji se bori protiv opresije nad ženama, ali i za jednaka prava za sve u Iranu.

Mohamadi je jedna od vodećih iranskih aktivista za ljudska prava, sa fokusom na prava žena i ukidanje smrtne kazne i poboljšanje uslova u zatvorima u zemlji. Ona je bila na čelu pokreta “Žena, život, sloboda”, koji je potresao religijski establišment prošle godine, ali je potisnut, a mnogi aktivisti su ili ubijeni ili u zatvoru.

Velike proteste u Iranu izazvala je smrt mlade Kurdkinje Mahse Amini u policijskom pritvoru nakon što je uhapšena jer nije nosila hidžab u skladu sa državnim pravilima. Sukob oko nošenja hidžaba se nastavlja.

Mohamadi je uhapšena i u ovom trenutku izdržava višestruke kazne u zatvoru Evin u Teheranu koje zbirno iznose oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders. Optužbe protiv nje uključuju širenje propagande protiv države. Nagradu će u njeno ime primiti njen rođeni brat.

Dobitnici Nobelove nagrade za mir ove godine i poslednjih godina pokazuju da je „demokratija u padu“, saopštio je Nobelov komitet. “Dodeljivanjem nagrade Narges Mohamadi, komitet se nada da će poslati signal iranskoj vladi da sluša svoj narod. Njeno imenovanje za ovogodišnjeg laureata je pre svega priznanje čitavom pokretu u Iranu”, kaže se u saopštenju koje je preneo britanski The Guardian.

Tagovi
NAGRADA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...