za ispitivanje atosekundnih impulsa

Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

LifestyleSvet

3.10.2023 14:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku
Troje naučnika ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, laureati su Pjer Agostini (Pierre Agostini, SAD), Ferenec Kraus (Ferenc Krausz, Nemačka) i En Lier... Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Troje naučnika ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, laureati su Pjer Agostini (Pierre Agostini, SAD), Ferenec Kraus (Ferenc Krausz, Nemačka) i En Lier (Anne L’Huillier, Švedska).

Kako se navodi na sajtu ove organizacije nagradu su dobili za „eksperimentalne metode koje generišu atosekundne impulse svetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji.“

Profesorka Eva Olson iz Nobelovog komiteta za fiziku, rekla je da je mogućnost da se ispitaju atosekundni impulsi svetlosti otvorila vrata svetu elektrona koji sada počinjemo da ispitujemo.

„Uzmimo sekundu, vreme jednog otkucaja srca. Ako ga podelimo na hiljadu delova, pa onda na hiljadu delova, pa opet na hiljadu delova, pa još jednom i onda još jednom – ulazimo u vreme koje je potrebno atomu da se kreće. Ako ga podelimo na još hiljadu delova, ulazimo u svet elekrona, i to je atosekundna fizika“, objasnila je Olson.

  • DASHA

    3.10.2023 #1 Author

    Svaka cast.

    Odgovori

  • Sindi

    5.10.2023 #2 Author

    Bas mi je drago za gospodju Lier, veliki sam njen postovalac! Svaka cast!

    Odgovori

  • BOBICA

    22.10.2023 #3 Author

    Sve čestitke za takav uspeh!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...