Ulaganja u startap kompanije u 2021. godini porasla za 30 odsto

Novi Zeland postaje obećana zemlja za investitore u rizični kapital

Bolji posaoInovacijeInvesticijePreduzetnikSvet

25.12.2021 15:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi Zeland postaje obećana zemlja za investitore u rizični kapital Novi Zeland postaje obećana zemlja za investitore u rizični kapital
Novi Zeland, zemlja sa nešto manje od pet miliona ljudi, dugo je bio van radara rizičnog kapitalizma. Ova geografski izolovana zemlja poznata po kulturi... Novi Zeland postaje obećana zemlja za investitore u rizični kapital

Novi Zeland, zemlja sa nešto manje od pet miliona ljudi, dugo je bio van radara rizičnog kapitalizma. Ova geografski izolovana zemlja poznata po kulturi bezbrižnosti i ekonomije zasnovane na sirovinama se nije isticala među investitorima u azijsko-pacifičkom regionu, posebno uzimajući u obzir veća i privlačnija tržišta u Kini i jugoistočnoj Aziji.

Međutim, sada investitori vide Novi Zeland kao zemlju sa iskustvom u izgradnji kompanija sa globalnim izlascima na SaaS (Software as a Service, odnosno softver kao usluga), zdravstvenoj tehnologiji i “dubokoj tehnologiji (deep tech).

Značajne kompanije i izlazi kao što su Xero, Pushpay, Aroa Biosurgery, Vend, Seequent, Halter i Rocket Lab postavili su lokalne startape na mapu. Ipak, ovaj sektor je u Novom Zelandu još uvek nestabilan, pa će mu biti potrebno jasno usmerenje kako bi postao globalno konkurentan ekosistem.

I pored toga, postoje jasne indikacije da će tehnologija postati izvozna industrija Novog Zelanda, dok god se svi kreću u istom pravcu, piše Techcrunch.com.

„Veoma dugo, startapi na Novom Zelandu su vapili za kapitalom“, rekao je suosnivač i izvršni direktor tehnološkog inkubatora Outset Ventures Imči Fori (Imche Fourie).

Kako navodi, situacija se značajno promenila u poslednjih nekoliko godina delom i zato što je vlada pokrenula više inicijativa u privlačenje međunarodnog kapitala.

“Smešno je koliko se novca u ovom trenutku priliva u zemlju”, dodaje Fori.

Uprkos pandemiji, ulaganja startape i kompanije u ranoj fazi razvoja na Novom Zelandu dostižu rekordne vrednosti. U 2020. godini investicije rizičnog kapitala iznosile su oko 127,2 miliona novozelandskih dolara (86 miliona dolara), što je značajan pomak u odnosu na 112,2 novozelandskih dolara (76 miliona dolara) u 2019. godini. Broj transakcija u ovom periodu porastao je sa 46 na 92.

Kako se navodi u analizama na platformi Crunchbase, novčana sredstava koja su prikupili novozelandski startapi porasla su za 30 odsto, odnosno do milijardu u 2020. do 1,3 milijarde dolara u 2021. godini.

Pored toga, investitori su 2020. godine obezbedili i dodatni kapital, koji je veći za 56 odsto, odnosno 109 miliona novozelandskih dolara (79 miliona dolara), što ukazuje da su istrajni u pružanju podrške startapima do izlaska na berzu.

Kako navode investitori sa Novog Zelanda, većina novca dolazi od međunarodnih (uglavnom američkih ili australijskih) ulagača u rizični kapital ili od vlade.

Prošlog marta, novozelandska vlada je pokrenula program Elevate NZ Venture Fund, vredan 300 miliona novozelandskih dolar (203 miliona dolara), koji ulaže u startape sa ciljem da premosti jaz između serija A i B kapitala za brzorastuće tehnološke kompanije na Novom Zelandu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...