Istočnoj evropi fale anđeli investitori

Svaki deseti startap pokrene žena

InovacijePreduzetnikSvetVesti

13.7.2021 13:55 Autor: Miljan Paunović 1

Svaki deseti startap pokrene žena Svaki deseti startap pokrene žena
Istočna Evropa ima malo anđela investitora, a među njima je još manje žena, zbog toga su četiri žene odlučile da prošlog jula stvore Lumus... Svaki deseti startap pokrene žena

Istočna Evropa ima malo anđela investitora, a među njima je još manje žena, zbog toga su četiri žene odlučile da prošlog jula stvore Lumus Investment Collective, koji želi da u startape ovog dela Evrope uvede više ulagačica, piše Startit.rs. 

Do danas su okupile oko 200 članica, a svoju prvu investiciju su imale u maju. Kako kaže Terezia Jacova, jedna od osnivačica kolektiva i menadžerka u slovačkom VC fondu Neulogy, odredili su da njihov fokus bude na tome da što više žena bude među investitorima, jer veruje da iz tog sve proizilazi.  

„Verujemo da ćemo dovođenjem više žena u svet ulaganja prirodno dobiti više žena osnivača koje će nadahnuti više studentkinja, kao i zajednice”, kaže Jacova.

U Sjedinjenim Američkim Državama oko 15 procenata unicorn kompanija u jednoj godini su pokrenule žene, a investicije je dobilo svega tri procenta. 

Prema Vladimiri Činčurovoj (Vladimira Činčurová), drugoj suosnivačici Lumusa i voditeljki Microsoft startap programa za Češku i Slovačku, srednja i istočna Evropa imaju oko 15 odsto žena ulagača, dok je u nordijskim zemljama oko 20 procenata, a u SAD oko 30.

„Poljska predstavlja najveću priliku za poboljšanje jer imaju samo oko tri procenta žena ulagača, svuda postoji ogroman prostor za poboljšanje.”

Da se to odražava i na ulaganja u startape koje pokreću žene pokazuje da su oni dobili samo jedan procenat investicija u centralnoj i istočnoj Evropi. To možda ne bi delovalo malo, ako se ne navede da svaki deseti startup pokrene žena, kao i to da su preduzetnice 96 odsto bolje od preduzetnika u pogledu ostvarenog prihoda po evru ulaganja. Ukratko, teško je reći da su po sredi ekonomski razlozi, a ne diskriminacija.  

Terezia kaže da u slučaju VC firme Neulogy, često imaju problem sa startapima, koji prerano zatraže investiciju VC fonda, a onda ne znaju gde da ih upute, jer je teško naći anđele investitore koji će uložiti 50 do 200 hiljada evra.  

Upravu tu prazninu Lumus kolektiv želi da popuni. Za investicije se može prijaviti svaki startap sa sedištem u ovoj regiji, dok investitorke mogu biti iz bilo kog dela sveta. Po krugu finansiranja mogu uložiti najmanje 5.000 evra, bez ograničenja za najviši iznos.

Njihovo prvo ulaganje u maju iznosilo je 200.000 evra i otišlo je rumunskom startapu Houston. U junu su uložili u litvanski Zenoo, a uskoro će objaviti i treću investiciju. 

Lumus želi da bude edukativno mesto, kao i mesto susreta za anđele investitorke. Pre pokretanja, grupa je razgovarala s drugim grupama anđeoskih ulagača i intervjuisala potencijalne članice. Takođe su započele saradnju sa Ženskom investicionom mrežom u Norveškoj, kao i sličnom mrežom u Francuskoj.

Klub sada razvija nastavni plan i program za žene koje žele da započnu ili prošire svoje znanje u početnom ulaganju. Pandemija je uslovila da se događaji, za sada, odvijaju putem interneta. 

Za startape, osim novca, postoje i pogodnosti uključivanja ženskih anđela, kao i investitorki iz drugih nedovoljno zastupljenih grupa, koje mogu doneti dragocen uvid.

Iako dosadašnji broj ulaganja i usredsređenost na početne krugove ulaganja znače da Lumus verovatno neće izazvati velike talase u smislu investicija, cilj osnaživanja investitorki je mnogo značajniji. U kolektivu se pozivaju na izreku da ne možeš postati ono što ne vidiš, pa na ovaj način žele da stvore uzore budućim generacijama žena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...