Dan zahvalnosti i početak sezone praznične potrošnje u SAD

Očekuje se da će putovati rekordan broj Amerikanaca

Svet

22.11.2023 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 1

Očekuje se da će putovati rekordan broj Amerikanaca Očekuje se da će putovati rekordan broj Amerikanaca
Prosečna cena benzina u SAD „stabilno“ je opadala prethodnih dana uoči nacionalnog praznika Dana zahvalnosti, kada se očekuje da će milioni Amerikanaca putovati, saopštila... Očekuje se da će putovati rekordan broj Amerikanaca

Prosečna cena benzina u SAD „stabilno“ je opadala prethodnih dana uoči nacionalnog praznika Dana zahvalnosti, kada se očekuje da će milioni Amerikanaca putovati, saopštila je Američka automobilska asocijacija (AAA).

Od prošlog četvrtka, benzin je koštao manje od tri dolara po galonu u najmanje 10 država, navedeno je u izveštaju AAA, pri čemu je prosečna cena širom SAD opala za 0,26 dolara u odnosu na prethodni mesec, na 3,34 dolara, prenosi CNN.

Podaci Uprave za energetske informacije (EIA) pokazuju da je potražnja za gorivom smanjena početkom novembra. To je zajedno sa padom cena nafte doprinelo nižim cenama benzina. Pored toga, AAA je objavila instrukcije za vozače, koje bi trebalo da im pomognu u uštedi goriva.

Očekuje se da će većina građana putovati kolima između 22. i 26. novembra, a reč je o oko 49 miliona Amerikanaca, prema podacima AAA. To je za 1,7 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine. U isto vreme, industrijska grupa Airlines for America predviđa da će američke aviokompanije prevesti oko 29,9 miliona putnika između 17. i 27. novembra, što bi bio rekord svih vremena i za devet odsto više nego u istom periodu prošle godine, odnosno za 1,7 miliona putnika više od predpandemijskih rekordnih nivoa.

Prema anketama trgovačkih udruženja, očekuje se da će Amerikanci potrošiti ukupno 130 milijardi dolara tokom perioda od Dana zahvalnosti 23. novembra do takozvanog Sajber ponedeljka 27. novembra, a to je za četiri odsto više nego što su planirali prošle godine, prenosi Fox News. Analitičari ocenjuju da potrošači ostaju optimistični u pogledu predstojećeg praznika uprkos inflaciji, kao i da prednost daju povoljnim ponudama i promocijama, usmeravajući svoje navike potrošnje.

Petodnevni period obuhvata i „Crni petak“ 24. novembar, tradicionalni potrošački dan kada će se roba prodavati po značajno nižim cenama. „Crni petak“ smatra se početkom božićne sezone kupovine. Tokom „Sajber ponedeljka“ popusti će važiti za e-kupovinu. Sajber ponedeljak je markentinški izum koji se primenjuje od 2005. godine. Nekoliko zemalja uvelo je u međuvremenu svoje verzije ovog dana, uključujući Kanadu, Nemačku i Veliku Britaniju.

Foto: Pixabay.com

Dan zahvalnosti se obeležava od 1789. godine na preporuku tadašnjeg predsednika SAD Džordža Vašingtona i uz odobrenje Kongresa. Dan zahvalnosti zvanično je uspostavljen kao nacionalni praznik 1941. kada je američki predsednik Frenklin Ruzvelt potpisao zakon o prazniku koji se proslavlja četvrtog četvrtka u novembru. Dan zahvalnosti je neradni dan u SAD.

Proslava Dana zahvalnosti uvedena je 1789. godine na preporuku predsednika Džordža Vašingtona i odobrenje Kongresa. Kasnije, 1941. godine predsednik Frenklin Ruzvelt potpisao je zakon kojim se i zvanično uspostavlja Dan zahvalnosti kao nacionalni praznik i neradni dan koji se proslavlja četvrtog četvrtka u novembru, a njegovi koreni datiraju od vremena dolaska prvih engleskih doseljenika.

Praznik slavi zajednicu različitih kultura i njega su prihvatili svi doseljenici bez obzira na to kada su i odakle stigli u Ameriku. Praznik se proslavlja uz pečenu ćurku i obilje različite hrane. Prema podacima Američke federacije poljoprivrednih biroa, prosečna praznična večera jeftinija je nego prošle godine, ali je skuplja nego 2019.

Prosečna cena večere za 10 osoba je 61,17 dolara, što je smanjenje od 4,5 odsto u odnosu na rekordno visoku cenu od 64,05 dolara prošle godine. To je za 25 odsto više nego 2019. godine, zbog uticaja visokih troškova snabdevanja i inflacije na cene hrane u odnosu na period pre pandemije. Prosečna američka cena ćurke od 7,2 kilograma sada je 27,35 dolara, a to je 5,6 procenata manje nego prošle godine.

  • SHALIMAR

    22.11.2023 #1 Author

    Kod njih je sve jeftinije nego kod nas.Koliko bi tek mi putovali da imamo njihove cene i plate..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...