OPEK+ ZA NASTAVAK OGRANIČENJA PROIZVODNJE NAFTE Ključan dogovor Rusije i Saudijske Arabije

SvetVesti

2.6.2020 10:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEK+ ZA NASTAVAK OGRANIČENJA PROIZVODNJE NAFTE Ključan dogovor Rusije i Saudijske Arabije OPEK+ ZA NASTAVAK OGRANIČENJA PROIZVODNJE NAFTE Ključan dogovor Rusije i Saudijske Arabije
Predstojeći sastanak država OPEK+ ključni je faktor koji ovih dana čuva cene nafte stabilnim uprkos rastućim tenzijama u odnosima Kine i Amerike, uličnim nemirima... OPEK+ ZA NASTAVAK OGRANIČENJA PROIZVODNJE NAFTE Ključan dogovor Rusije i Saudijske Arabije

Predstojeći sastanak država OPEK+ ključni je faktor koji ovih dana čuva cene nafte stabilnim uprkos rastućim tenzijama u odnosima Kine i Amerike, uličnim nemirima u SAD i globalno niskoj potražnji usled pandemije korona virusa. Predlog Alžira, koji trenutno predsedava OPEK organizacijom, da se sastanak održi 4. umesto 9. juna pogodovao je kontinuiranom porastu cena nafte drugi mesec za redom.

Nakon što je cena WTI (West Texas Intermediate) porasla za rekordnih 88 odsto u maju, najveći svetski proizvođači „crnog zlata“ pokušaće da je održe na sadašnjem nivou i eventualno produže trend njenog rasta. U utorak ujutro (CET) cena sirove američke nafte WTI dostigla je 35,68 dolara za barel, dok se severnomorskom naftom Brent trgovalo za 38,69 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Svetsko tržište nafte oporavilo se od istorijskog kraha 20. aprila, kada je cena WTI nafte pala na negativnih 37,63 dolara za barel. Jedan od faktora brzog oporavka tržišta je i sporazum o ograničenju proizvodnje u okviru OPEK+ koji je stupio na snagu 1. maja. Prema njemu, svetska dnevna proizvodnja smanjena je za 9,7 miliona barela dnevno. Zajedno sa ukupnim porastom potražnje za 20 odsto u maju, ograničenje proizvodnje ključno je doprinelo stabilizaciji tržišta.

Sporazum OPEK+ ima rok važenja dva meseca, a prema nezvaničnim insajderskim informacijama, cilj je da se poštovanje ograničenja produži i nakon 1. jula. Važenje sporazuma OPEK+ navodno bi moglo biti produženo do kraja godine, umesto da bude ukinuto, prenosi ekonomski portal Market Insider. U centru pažnje su ponovo Saudijska Arabija i Rusija, zbog čijeg je odugovlačenja u postizanju dogovora cena nafte u martu drastično pala.

Saudijska Arabija proizvodi oko 7,5 miliona barela nafte dnevno, što je za 4,8 miliona barela manje nego u aprilu. Rusija je smanila svoju dnevnu proizvodnju za 2,5 miliona barela i svela je na oko 8,5 miliona barela dnevno.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je prošle nedelje da je svetska proizvodnja nafte smanjena za 14-15 miliona barela dnevno zahvaljujući dogovoru država OPEK+ i drugim proizvođačima. On je ocenio da je sadašnji suficit oko 7-12 miliona barela dnevno, kao i da očekuje da će se tržište uravnotežiti u julu zbog eventualnog povećanja potrošnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...