Globalno tržište čipova diriguje rezultate

Oštar pad dobiti Samsunga

Svet

10.10.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oštar pad dobiti Samsunga Oštar pad dobiti Samsunga
Očekuje se da će dobit kompanije Samsung Electronics u trećem kvartalu pasti za čak 80 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, jer... Oštar pad dobiti Samsunga

Očekuje se da će dobit kompanije Samsung Electronics u trećem kvartalu pasti za čak 80 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, jer uticaj globalne situacije na tržištu čipova izaziva haos u poslovanju južnokorejskog tehnološkog giganta.

Najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora u sredu će objaviti preliminarne rezultate zarade za svoj treći kvartal. Operativna dobit će verovatno pasti na 2,1 bilion vona (1,56 milijardi dolara) u kvartalu jul-septembar, prema očekivanjima LSEG SmartEstimates.

Međutim, u septembru prošle godine operativna dobit iznosila je 10,85 biliona vona, piše Reuters.

Do preokreta je došlo pošto je kompanijino poslovanje s čipovima, koje tradicionalno donosi najveću zaradu, prijavilo tromesečni gubitak između tri i četiri milijarde dolara jer se cene memorijskih čipova niže klase nisu oporavile tako brzo kao što su neki očekivali.

Smanjenje proizvodnje čipova u Samsungu takođe je naštetilo ekonomiji obima, kako kompanijinom, tako i na globalnom nivou.

Nakon što su u kompaniji prvi put najavili smanjenje proizvodnje u aprilu, analitičari su komentarisali da je to učinjeno kako bi se smanjile zalihe i ublažila prezasićenost čipovima uzrokovana najgorim padom industrije u poslednjih nekoliko decenija.

Američki Micron Technology prošlog meseca je takođe predvideo kvartalni gubitak, što je izazvalo zabrinutost zbog sporog oporavka na tržištima krajnjih korisnika memorijskih čipova, kao što su data centri.

Proizvođači pametnih telefona i personalnih računara već nekoliko meseci izbegavaju kupovinu novih memorijskih čipova zbog zabrinutosti zbog ekonomskog usporavanja i odlučuju da koriste svoj postojeći inventar.

Analitičari kažu da su njihove zalihe već na niskim nivoima i da se očekuje jačanje tražnje već početkom sledeće godine.

Tagovi
DOBIT SAMSUNG

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...