američko ministarstvo istražuje dominantnu ulogu google pretraživača

Apple pre nekoliko godina razmatrao kupovinu Binga

InvesticijeNovacSvet

29.9.2023 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Apple pre nekoliko godina razmatrao kupovinu Binga Apple pre nekoliko godina razmatrao kupovinu Binga
Microsoft je pregovarao o prodaji svog pretraživača Bing kompaniji Apple oko 2020. godine, čime je trebalo da zameni Google kao podrazumevanu opciju na uređajima... Apple pre nekoliko godina razmatrao kupovinu Binga

Microsoft je pregovarao o prodaji svog pretraživača Bing kompaniji Apple oko 2020. godine, čime je trebalo da zameni Google kao podrazumevanu opciju na uređajima proizvođača iPhone-a.

Rukovodioci Microsofta sastali su se sa direktorom odeljenja za usluge u kompaniji Apple, Edijem Kjuom (Eddy Cue), koji je između ostalog posredovao i u odnosima sa Googleom, odnosno njegovom krovnom kompanijom Alphabet.

Kako piše Bloomberg na osnovu saznanja od insajdera, pregovori ipak nisu odmakli dalje od početnog ispitivanja.

Tokom godina, kompanije su raspravljale o drugim načinima da Bing postane poželjna opcija. Ti razgovori su dobili novi značaj sada kada je Ministarstvo pravde SAD u pravnoj borbi sa Googleom da pokaže da je kompanija zloupotrebila svoju dominaciju u pretraživanju. Odnos Applea sa Googleom, koji plaća milijarde dolara da bi svom pretraživaču dao prvo mesto u iPhoneu i drugim uređajima, ključan je za ovaj slučaj.

Microsoft je lansirao Bing 2009. godine, ali on nikad nije zauzeo veći tržišni udeo. Google i dalje vlada industrijom, a Bing čini manje od 10 odsto svih pretraga.

Apple i Microsoft su sada upleteni u tužbu vlade protiv Googlea, a rukovodioci obe kompanije svedoče na suđenju koje je u toku. Ministarstvo pravde koristi dogovor sa Appleom kao dokaz da Google nepravedno dominira tržištem pretrage. U svedočenju ranije ove nedelje, Appleov direktor je odbacio tu tvrdnju, rekavši da njegova kompanija koristi Google jer je to najbolja dostupna opcija za pretragu.

Apple i Google su 2002. godine sklopili svoj prvi dogovor, uoči objavljivanja prvog Mac internet pretraživača. Vremenom se sporazum proširio na Appleove nove uređaje, pre svega iPhone. Do 2020. godine, Apple je prikupljao četiri do sedam milijardi dolara godišnje od ovog aranžmana, piše BLoomberg.

Novac koji je generisan ugovorom bio je ključni razlog zašto je Apple odbio kupovinu Binga, kažu neimenovani izvori. Kompanija je takođe bila zabrinuta zbog Bingove sposobnosti da se takmiči sa Googleom u kvalitetu i mogućnostima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.