jedanaesti mesec uzastopno

Pad globalne cene hrane za 0,6 odsto u februaru

SvetU fokusu

3.3.2023 18:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Pad globalne cene hrane za 0,6 odsto u februaru Pad globalne cene hrane za 0,6 odsto u februaru
Globalne cene hrane pale su za 0,6 odsto u februaru, što je 11. uzastopni mesečni pad, izvestila je u petak Organizacija UN za hranu... Pad globalne cene hrane za 0,6 odsto u februaru

Globalne cene hrane pale su za 0,6 odsto u februaru, što je 11. uzastopni mesečni pad, izvestila je u petak Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena hrane FAO je u februaru u proseku iznosio 129,8 poena, što je smanjenje sa 130,6 poena u januaru.

Sniženje se odrazilo na značajan pad indeksa cena biljnih ulja i mlečnih proizvoda, zajedno sa delimično nižim indeksima žitarica i mesa, što je više nego neutralisalo rast indeksa cena šećera, saopštio je FAO, prenela je Anadolu Agency.

FAO indeks cena hrane je indeks ponderisan trgovinom koji prati cene na međunarodnom tržištu pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda.

Indeks cena biljnog ulja je pao za 3,2 odsto, podstaknut nižim cenama ulja od palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja.

FAO indeks cena mlečnih proizvoda smanjio se za 2,7 odsto, pri čemu su međunarodne kotacije putera i obranog mleka u prahu zabeležile najveći pad.

FAO indeks cena šećera, s druge strane, skočio je za 6,9 odsto od januara do šestogodišnjeg maksimuma.
Indeksi cena žitarica i mesa ostali su nepromenjeni.​​​​

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...