Nemačka ministarka spoljnih poslova uvredila Kinu

Peking uputio zvanični protest Berlinu

Svet

18.9.2023 15:28 Autor: Vladimir Jokanović 3

Peking uputio zvanični protest Berlinu Peking uputio zvanični protest Berlinu
Kina je uputila zvaničan protest Nemačkoj u reagovanju na intervju tamošnje ministarke spoljnih poslova Analene Berbok (Annalena Baerbock) za Fox News, navodeći da krši... Peking uputio zvanični protest Berlinu

Kina je uputila zvaničan protest Nemačkoj u reagovanju na intervju tamošnje ministarke spoljnih poslova Analene Berbok (Annalena Baerbock) za Fox News, navodeći da krši diplomatski protokol i ocenjujući da je reč o „političkoj provokaciji“.

„Kineska strana izražava snažno nezadovoljstvo relevantnim izjavama nemačke strane i oštro im se protivi. Izjave nemačke strane su apsurd, ozbiljno štete političkom prestižu Kine i čista su politička provokacija“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Komersant.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke rekla je u spornoj izjavi da „Ukrajina mora da pobedi u ovom ratu“, jer bi suprotan ishod bio „signal diktatorima ovog sveta kao što je Si Đinping“. Berbok je tako odgovorila na pitanje novinara kako će se završiti rat u Ukrajini.


To nije prva takva izjava Analene Berbok. Ona je posle posete Kini 19. aprila navela da Kina postaje represivna zemlja u unutrašnjoj politici i sve agresivnija u spoljnoj politici. Ona je svoju posetu Pekingu opisala kao „više nego šokantnu“, ne precizirajući na šta tačno misli.

Berbok je više puta kritikovala spoljnopolitičke akcije Kine. U avgustu prošle godine tokom eskalacije situacije oko Tajvana, ona je rekla da je neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava kada „veći sused napada svog manjeg suseda“, referirajući i na Kinu.

Berbok je u martu kritikovala kineski mirovni plan za rešavanje oružanog sukoba u Ukrajini, ocenjujući da je reč o dokumentu u kojem nisu imenovani agresor i žrtva. Prema njenim rečima, kineski mirovni plan ne doprinosi miru.

  • Jj992

    18.9.2023 #1 Author

    Interesantno predstavnik koje drzave komentarise uopste…

    Odgovori

  • SUNCE

    18.9.2023 #2 Author

    Nemq kad politika je potpuno bezlična i u potpunosti u rukama Amerike.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.9.2023 #3 Author

    Sve receno,ne moze da se opere ministarka..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...