PODACI AGENCIJE STATE DEPARTMENTA Pad BDP u prvom kvartalu 4,8 odsto

SvetVesti

29.4.2020 17:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

PODACI AGENCIJE STATE DEPARTMENTA Pad BDP u prvom kvartalu 4,8 odsto PODACI AGENCIJE STATE DEPARTMENTA Pad BDP u prvom kvartalu 4,8 odsto
Pad BDP u SAD u prvom kvartalu 2020. godini je 4,8 odsto, naveo je američki Biro za ekonomske analize, agencija pri State departmentu, koja... PODACI AGENCIJE STATE DEPARTMENTA Pad BDP u prvom kvartalu 4,8 odsto

Pad BDP u SAD u prvom kvartalu 2020. godini je 4,8 odsto, naveo je američki Biro za ekonomske analize, agencija pri State departmentu, koja je dala prvi detaljan uvid u ekonomske štete nastale zbog pandemije korona virusa.

Ujedno ovo je prva negativna promena američkog BDP od pada 1,1 odsto iz prvog kvartala 2014. godine, kao i njegov najniži nivo od 2008. kada je zbog svetske ekonomske krize pao za 8,4 osto u poslednjem tromesečju, prenosi CNBC.

Najveća prepreka ekonomiji u prvom kvartalu ove godine su pad potrošnje, fiksne investicije, izvoz i zalihe.  Potrošački rashodi koji čine 67 odsto BDP pali su za 7,6 procenata, izvoz je manji za 8,7 odsto, uvoz za 15,3, a sektor usluga za 30 procenata. Iako je prvi kvartal obuhvatio samo dve nedelje epidemioloških mera izolacije, njihov uticaj je bio izražen.

Kada je reč o tekućem, drugom kvartalu, on bi trebalo da bude najgori od Drugog svetskog rata, upozoravaju stručnjaci.

“Rezultat je ekonomska katastrofa u roku od dve nedelje od stupanja mera na snagu. Drugi kvartal biće daleko gori”, naveo je Pol Ešvort (Paul Ashworth) glavni ekonomista konslutantske kuće “Capital Economics”. Recesija se tehnički definiše kao negativan rast BDP u dva uzastopna kvartala, a u poslednjem tromesečju 2019. rast je bio pozitivanih 2,1 odsto.

“Blokada izazvana epidemijom u SAD “dovela je do brzih promena potražnje, jer su preduzeća i škole prešli na rad na daljinu ili su otkazali posao, a potrošači su otkazali, ograničili ili preusmerili svoju potrošnju. Potpuni ekonomski efekti pandemije Covid-19 ne mogu se kvantifikovati u proceni BDP, jer su uticaji uglavnom ugrađeni u izvorne podatke i ne mogu se zasebno identifikovati”, navedeno je u izveštaju Biroa.

Banka “Goldman Sachs” procenjuje da bi se nakon revizije podataka koju će izvršiti Odeljenje za trgovinu, pad BDP mogao biti za 3-4 odsto veći. Primera radi tokom svetske finansijske krize prva procena za poslednji kvartal 2008. bila je 3,8 odsto.  

“Verujemo da je ekonomska stvarnost tokom prvog tromesečja bila još gora. Revidirani podaci u recesijama i drugim periodima velike ekonomske nestabilnosti, obično su veći”, ocenio je ekonomista GS, Spenser Hil (Spencer Hill). On je dodao da podaci odražavaju početak recesije i da ukazuju na dodatne izazove za merenja ekonomije, jer su uslovi pandemije jedinstveni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...