Cene proslave Dana nezavisnosti za pet odsto više

Poskupelo praznično roštiljanje u SAD

LifestyleSvet

27.6.2024 15:14 Autor: Vladimir Jokanović 3

Poskupelo praznično roštiljanje u SAD Poskupelo praznično roštiljanje u SAD
Cena tradicionalnog roštiljanja za američki Dan nezavisnosti četvrtog jula biće za pet odsto viša ove godine nego prethodne, prema anketi koju je ove nedelje... Poskupelo praznično roštiljanje u SAD

Cena tradicionalnog roštiljanja za američki Dan nezavisnosti četvrtog jula biće za pet odsto viša ove godine nego prethodne, prema anketi koju je ove nedelje objavio Američki savez farmera. Organizacija farmera i stočara saopštila je da će roštiljanje za Dan nezavisnosti za deset osoba koštati u proseku 71,22 dolara ove godine, u poređenju sa 67,73 dolara u 2023. godini.

Opšti indeks potrošačkih cena u SAD beleži pad u poslednjim mesecima, ali mnogi Amerikanci su i dalje zabrinuti zbog inflacije u izbornoj godini. Anketa Saveza farmera pokazala je da je maloprodajna cena za dve funte (0,91 kg) mlevenog mesa porasla za 11 procenata na 12,77 dolara, iako su cene piletine pale za četiri odsto u odnosu na prošlu godinu, na 7,83 dolara za dve funte, prenosi Reuters.

Amerikanci obično slave praznik Dana nezavisnosti paradama, vatrometom i roštiljanjem sa hamburgerima, biftecima, hot dogovima, piletinom, kukuruzom i drugim jelima. Anketa Saveza farmera nije jedina koja ukazuje da godišnji praznični obrok postaje skuplji.

Izveštaj međunarodne banke Rabobank pokazao je u sredu da će prosečni trošak roštiljanja za deset ljudi premašiti 99 dolara, u poređenju sa 97 dolara prošle godine, pri čemu su pića i govedina najskuplje stavke.

Ipak, očekuje se da će ukupno povećanje cena hrane u SAD u 2024. godini biti oko dva procenta, što je manje od prosečnih tri odsto godišnje, ocenjuju analitičari. Troškovi obroka za Četvrti jul prošle godine bili su niži nego u 2022. godini.

Potrošačke cene u SAD su bile nepromenjene u maju. Amerikanci su naveli uticaj inflacije na ekonomiju kao jednu od svojih glavnih briga uoči izbora, a anketa u utorak je pokazala da 43 odsto misli da bi bivši predsednik Donlad Tramp (Donald Trump) imao bolji pristup ekonomiji, u poređenju sa 37 odsto za predsednika Džoa Bajdena (Joea Bidena).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.