veće plate za scenariste, kvote za zapošljavanja, ubiranje prihoda od striminga...

Postignut preliminarni dogovor za kraj holivudskog štrajka

Svet

25.9.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Postignut preliminarni dogovor za kraj holivudskog štrajka Postignut preliminarni dogovor za kraj holivudskog štrajka
Holivudski scenaristi postigli su preliminarni dogovor o nastavku rada sa velikim studijima, uključujući Walt Disney i Netflix, navodno razrešivši jednu od dve tačke zbog... Postignut preliminarni dogovor za kraj holivudskog štrajka

Holivudski scenaristi postigli su preliminarni dogovor o nastavku rada sa velikim studijima, uključujući Walt Disney i Netflix, navodno razrešivši jednu od dve tačke zbog kojih je započet štrajk još drugog maja.

Kako piše Bloomberg, Writers Guild of America (WGA), sindikat koji predstavlja više od 11.500 holivudskih scenarista, saopštio je da je postigao dogovor sa Alliance of Motion Picture & Television Producers (AMPTP), pregovaračkom grupom producentskih kompanija i najvećih studija. Sporazum, ako ga članovi ceha odobre, okončaće petomesečni štrajk.

Privremeni trogodišnji dogovor ostaće na snazi pod uslovom da se uspešno završi formulacija ugovora i preporuke sindikalnog saveta i odbora. Potvrda bi mogla da se dogodi najranije u utorak.

„Možemo reći, sa velikim ponosom, da je ovaj dogovor izuzetan – sa značajnim dobitkom i zaštitom za scenariste i pisce”, navodi se u saopštenju WGA.

Holivudski scenaristi stupili su u štrajk prvi put od 2007. i najveći još od šezdesetih godina prošlog veka, kako bi se izborili za veće plate od servisa za strimovanje, koji su preoblikovali način na koji se prave i prikazuju TV serije. I udruženja filmskih glumaca, na čelu sa najvećim – SGA – pridružila su im se u štrajku od jula, zbog sličnih zabrinutosti.

Iako detalje sporazuma javnost neće videti barem još dva dana, insajderi za Bloomberg ističu da su pisci dobili ustupke u ključnim tačkama, uključujući veće plate.

Studiji su se dogovorili da uposle određenu kvotu scenarista u svojim TV produkcijama, a ona će se povećati sa brojem epizoda u sezoni. Dve strane su takođe stvorile strukturu u kojoj će pisci dobijati bonuse za popularne emisije na servisima za striming.

I čini se da su takođe postigli sporazum o upotrebi veštačke inteligencije, za koju su se scenaristi i glumci plašili da bi mogla da uništi radna mesta.

Proizvodnja stotina filmova i TV emisija zaustavljena je kao rezultat štrajkova, što je uticalo ne samo na scenariste i glumce, već i na režisere, članove ekipe i industrije poput ugostiteljstva i tržišta nekretnina. Sa manje novca koji je pristizao, agencije za talente otpuštale su radnike, a studiji su suspendovali ugovore sa velikim producentima kako bi smanjili troškove. Dodela nagrada je odložena, a filmski festivali održani bez zvezda. Odustajanje je odložilo povratak novih emisija za jesenju TV sezonu, a mnogi filmovi koji bi trebalo da debituju ove godine pomerili su svoje premijere za 2024.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...