Finansijski plan talibanske vlade u Avganistanu

Pretvaranje vojnih baza u ekonomske zone

SvetU fokusu

20.2.2023 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pretvaranje vojnih baza u ekonomske zone Pretvaranje vojnih baza u ekonomske zone
Talibanska administracija nastaviće sa planovima za pretvaranje bivših stranih vojnih baza u specijalne ekonomske zone za preduzeća, saopštila je vlada u Kabulu. Ministarstvo trgovine... Pretvaranje vojnih baza u ekonomske zone

Talibanska administracija nastaviće sa planovima za pretvaranje bivših stranih vojnih baza u specijalne ekonomske zone za preduzeća, saopštila je vlada u Kabulu. Ministarstvo trgovine radi na planu za bivše američke baze, a predlog će biti upućen ministru na odobrenje.

Odlučeno je da Ministarstvo industrije i trgovine postepeno preuzme kontrolu nad preostalim vojnim bazama inostranih snaga sa namerom da ih pretvori u posebne ekonomske zone, navedeno je u vladinom saopštenju, prenosi Reuters.

Prema rečima zamenika premijera Mula Abdul Gani Baradara, pilot plan će početi sa pretvaranjem baza u glavnom gradu Kabulu i severnoj provinciji Balh. Avganistanska ekonomija je u teškom stanju, a humanitarne agencije upozoravaju na ozbiljnu humanitarnu krizu od leta prošle godine, kada su posle 20 godina rata, talibani preuzeli vlast u zemlji.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, imovina centralne banke Avganistana u inostranstvu blokirana je, a uvedene su i posebne sankcije protiv tamošnjeg bankarskog sektora. Milioni Avganistanaca i dalje zavise od humanitarne pomoći.

Talibani pokušavaju da ojačaju ekonomsku samodovoljnost kroz trgovinu i investicije. Svetska banka ocenila je da je talibanska administracija uspela da zadrži stabilnost prihoda u 2022. godini, budući da je pojačala izvoz.

  • SUNCOKRET

    20.2.2023 #1 Author

    Dobro su se snašle talibanski vlasti s obzirom da su uspele da povećaju izvoz i da imaju stabilne prihode u 2022.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...