bogato iskustvo u investicionim bankama Goldman Sachs i First Republican

Prva žena na čelu turske centralne banke

Svet

9.6.2023 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prva žena na čelu turske centralne banke Prva žena na čelu turske centralne banke
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je Hafize Gaje Erkan za novog guvernera centralne banke, zamenivši Sahapa Kavčioglua u potezu koji bi mogao da... Prva žena na čelu turske centralne banke

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je Hafize Gaje Erkan za novog guvernera centralne banke, zamenivši Sahapa Kavčioglua u potezu koji bi mogao da signalizira povratak konvencionalnijoj monetarnoj politici.

Saopštenje, objavljeno kroz dekret u Službenom listu Republike Turske, završava preobrazbu Erdoganovog najvišeg ekonomskog tima nakon imenovanja Mehmeta Šimšeka za ministra finansija. U vreme dok je bio guverner, Kavčioglu nikada nije odstupio od Erdoganovog uverenja da snižavanje kamatnih stopa može usporiti inflaciju.

Erkan je prva žena na čelu turske monetarne vlasti. Ranije je radila u Goldman Sachs Group i First Republican banci sa sedištem u San Francisku, koja je propala u maju, više od godinu dana nakon što je Erkan otišla sa mesta ko-izvršnog direktora.

Tržišta bi mogla shvatiti njeno imenovanje kao znak da će se monetarna politika Turske normalizovati nakon godina ultraniskih troškova pozajmljivanja, što će uzrokovati porast inflacije. Njen uspeh će zavisiti od toga koliko će autonomije uživati pod Erdoganom, kaže Nik Štatmiler (Nick Stadtmiller), direktor u Medley Global Advisors za Bloomberg.

“Nadajmo se da imenovanje Erkan označava poboljšanje u odnosu na politiku njenog prethodnika“, rekao je Štatmiler. Ostaje pitanje da li će Erdogan dozvoliti centralnoj banci da podigne stope u dovoljnoj meri da smanji inflaciju.

  • MAJA

    10.6.2023 #1 Author

    Žena sa velikim iskustvom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...