Turska valuta pala na rekordno nizak nivo

Lira oslabila za sedam odsto

Svet

7.6.2023 11:51 Autor: Vladimir Jokanović 2

Lira oslabila za sedam odsto Lira oslabila za sedam odsto
Turska lira oslabila je u sredu za sedam odsto na rekordno nisku vrednost od kraha 2021. godine, jer je novoizabrana vlada popustila mere stabilizacije.... Lira oslabila za sedam odsto

Turska lira oslabila je u sredu za sedam odsto na rekordno nisku vrednost od kraha 2021. godine, jer je novoizabrana vlada popustila mere stabilizacije. Lira je bila pod pritiskom od kada je Redžep Tajip Erdogan ponovo izabran za predsednika.

Lira je u sredu pala na vrednost 22,98 u odnosu na dolar, a njena vrednost pala je u jednom trenutku na 23,16, čime su njeni ovogodišnji gubici dostigli više od 19 odsto, prenosi Reuters.

Erdogan je tokom vikenda najavio sastav novog kabineta i imenovao Mehmeta Šimšeka, bivšeg potpredsednika vlade, za ministra finansija. Šimšek je kasnije rekao da ekonomska politika mora da se vrati na „racionalno“ tlo.

Tržišta očekuju imenovanje novog guvernera centralne banke koji će zameniti Sahapa Kavčioglua, koji je predvodio smanjenje kamatnih stopa u okviru Erdoganove neortodoksne monetarne politike. Prema ocenama analitičara u toku je „normalizacije politike“ u Turskoj.

Pod pritiskom Erdogana, koji je sebe nazvao „neprijateljem“ kamatnih stopa, centralna banka smanjila je svoju referentnu stopu na 8,5 odsto sa 19 odsto u 2021. godini, kako bi podstakli rast i investicije. To je izazvalo rekordnu krizu lire u decembru 2021. godine i poguralo inflaciju na 85 odsto, što je bio najviši nivo u poslednje 24 godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...