ukrajinske vlasti ovu poruku nazivaju licemernom

Putin naredio prekid vatre u Ukrajini za vreme pravoslavnog Božića

Svet

5.1.2023 18:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Putin naredio prekid vatre u Ukrajini za vreme pravoslavnog Božića Putin naredio prekid vatre u Ukrajini za vreme pravoslavnog Božića
Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je svojim snagama da prekinu borbe u Ukrajini na 36 sati tokom trajanja pravoslavnog Božića. Ruski predsednik Vladimir Putin... Putin naredio prekid vatre u Ukrajini za vreme pravoslavnog Božića

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je svojim snagama da prekinu borbe u Ukrajini na 36 sati tokom trajanja pravoslavnog Božića.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede režim prekida vatre na liniji razdvajanja u Ukrajini od podne 6. januara do ponoći 7. januara, saopštio je Kremlj, preneo je Sputnjik.

Kako Bloomberg piše, Putin je dao ovu naredbu u četvrtak, a usledio je i apel patrijarha ruske pravoslavne crkve Kirila, koja je u bliskoj vezi sa Keremljom.

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak sugerisao je u tvitu da ova poruka predstavlja „licemerje“.

On je ranije odbacio predlog moskovskog patrijarha Kirila i nazvao ga „ciničnom zamkom i elementom propagande“. Kijev je zahtevao od Rusije da ukloni svoje trupe iz Ukrajine kao uslov za prekid vatre.

Za Putina, ova ponuda je „igra velikodušnosti za javnost“, napisala je u Telegramu Tatjana Stanovaja, osnivač političkog konsultanta R.Politik. Ona je napomenula da nakon što su ukrajinski raketni udari 1. januara ubili veliki broj ruskih vojnika na okupiranoj teritoriji, „on sigurno ne želi da se tako nešto dogodi na Božić“.

Putinova najava usledila je nekoliko sati nakon što je ponovio da će Rusija voditi ozbiljne pregovore samo „pod uslovom da vlasti u Kijevu ispune dobro poznate i više puta izrečene zahteve i uzmu u obzir nove teritorijalne realnosti“, navodi se u saopštenju Kremlja. To je bila referenca na zahteve Moskve da Ukrajina odustane od teritorije na koju Rusija polaže pravo.

Ti komentari su usledili u razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom (Recep Tayyip Erdoğan), koji je pozvao ruskog lidera da uvede jednostrani prekid vatre kako bi pokazao svoju ozbiljnost u pregovorima, prema izveštaju Ankare. Erdogan je kasnije razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je ponovio svoj stav da ruske trupe moraju da napuste njegovu teritoriju da bi se rat završio, piše Bloomberg.

  • BRANA19

    5.1.2023 #1 Author

    Da li ce se konačno zavrsiti i to… Uzas

    Odgovori

  • Iva

    5.1.2023 #2 Author

    Bravo za Putina

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.1.2023 #3 Author

    Odluka je u skladu sa najvecim pravoslavnim praznikom…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    6.1.2023 #4 Author

    Ovo da nije tuzno bilo bi smesno, koje licemerje

    Odgovori

  • MAJALG

    8.1.2023 #5 Author

    Bravo za Putina, ovo samo pokazuje da ima nekih moralnih vrrdbosti kakve su danas retke medju svetskim silama, a licemerni su oni isti koji komentarisu Putina.

    Odgovori

  • TATJANA

    8.1.2023 #6 Author

    Ovo deluje kao igramo se rata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...