Microsoft stavio bezbednost na vrh liste prioriteta

Računari ovih specifikacija mogu pokrenuti Windows 11

Hi-techLifestyleSvet

13.7.2021 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Računari ovih specifikacija mogu pokrenuti Windows 11 Računari ovih specifikacija mogu pokrenuti Windows 11
MSFT Quotes by TradingView Korisnici širom sveta sa nestrpljenjem iščekuju novi operativni sistem kompanije Microsoft, ali pre nego što ta nadogradnja postane dostupna, trebalo... Računari ovih specifikacija mogu pokrenuti Windows 11

Korisnici širom sveta sa nestrpljenjem iščekuju novi operativni sistem kompanije Microsoft, ali pre nego što ta nadogradnja postane dostupna, trebalo bi proveriti da li specifikacije hardvera podržavaju Windows 11.

Svaki dolazak novog operativnog sistema Windows sa sobom donosi ovo pitanje. Najnovije informacije govore da se promene dizajna odnose na modifikacije Start menija, traku zadataka, unapređenu platformu za komunikaciju Microsoft Teams, ali i na podršku za pojedine Android aplikacije.

Nadogradnja još uvek aktuelnog Windows 10 na Windows 11 biće potpuno besplatna. Najnoviji operativni sistem trebalo bi da se pojavi krajem godine, a korisnici Windows 10 imaće vremenski rok od pola godine da nadograde verziju koju sada koriste.

Bez obzira na zadati vremenski rok, mnogi se već sada pitaju da li specifikacije računara koji trenutno koriste odgovaraju zahtevima i standardima postavljenim od strane programera Microsoft.

Foto: Unsplash

Koja konfiguracija je dovoljna?

IT gigant je najpre objavio minimalne sistemske karakteristike na kojima će Windows 11 moći da funkcioniše. Prvi od uslova jeste 64-bitni procesor brzine od najmanje 1 GHz sa dva ili više jezgra. I dalje su u ponudi tri zvanično odobrena brenda procesora: Intel, AMD i Qualcomm.

Minimum RAM memorije koja je neophodna za pokretanje Windows 11 je 4 GB, a bitan zahtev je slobodni prostor na hard disku koji ne sme biti manji od 64 gigabajta. Umesto BIOS softvera, Microsoft je u prvi plan izbacio UEFI koji, osim bezbednog pokretanja sistema, pruža više opcija za konfigurisanje i upravljanje matičnom pločom. Podrazumeva se grafika kompatibilna sa tehnologijom DirectX 12 ili novijom uz upravljački program WDDM 2.0. Novi operativni sistem radiće na ekranima većim od 9 inča, a kvalitet slike ne sme biti manji od 720p.

Microsoft je ponudio alat koji korisnicima već sada pruža mogućnost da saznaju da li njihova konfiguracija može podržati Windows 11. On se nalazi na zvaničnoj stranici „Introducing Windows 11“. Ukoliko računar zadovoljava specifikiacije, stiže obaveštenje da će biti spreman za nadogradnju aktuelnog operativnog sistema. U suprotnom, nadogradnja nije dostupna, a najčešće je reč o problemu koji se vezuje za TPM (Trusted Platform Module).

Najvažniji uslov za instalaciju Windows 11

Pored odgovarajućeg procesora, RAM memorije i prostora na hard disku, jedan od najvažnijih uslova je postojanje modula pouzdane platforme TPM verzije 2.0. Ovaj modul isporučuje jedinstveni kod, odnosno kriptografski ključ prilikom uključivanja mašine. Ukoliko nema pretnji, računar se otključava, a operativni sistem pokreće. Problemi sa ključem najčešće postoje ukoliko je bezbednost narušena, pa se računar neće pokrenuti.

TPM je čip koji je ugrađen u matičnu ploču kako bi zaštitio korisnika i podatke iz računara od zlonamernih softvera. Microsoft je posebnu pažnju posvetio ovom detalju i apostrofirao ga kao obavezan zahtev za instalaciju najnovijeg operativnog sistema. Ukoliko je računar relativno nov, a ne zadovoljava uslov postojanja TPM, trebalo bi preduzeti sledeće korake.

U polje za pretragu ukucava se tpm.msc. Prozor koji se otvara otkriva da li matična ploča raspolaže pomenutim modulom koji je uslov za instalaciju Windows 11.

TPM bi se mogao potražiti i ulaskom u BIOS. Najčešće se nalazi u odeljku koji je rezervisan za bezbednost „Security“. Ukoliko ga ima u ponudi (TPM 2.0), sve što bi trebalo uraditi jeste omogućiti njegovu funkciju – „enable“.

Kada je reč o starijoj verziji npr. 1.2 , trebalo bi konsultovati zvaničnu stranicu proizvođača matičnih ploča i saznati da li je dostupno ažuriranje. Potencijalna opcija za nadogradnju trebalo bi iskoristiti, u suprotnom Windows 11 neće biti dostupan.

Za korišćenje dodatnih funkcija nephodno je ispuniti dodatne zahteve. Na primer, za korišćenje 5G interneta, neizostavan je 5G modem. HDR tehnologija koja se odnosi na visok dinamički raspon odgovorna je za prikazivanje detalja sadržaja u ekstremno osvetljenim i mračnim scenama. Samo ekrani sa ovom tehnologijom imaju mogućnost korišćenja funkcije Auto HDR.

Šta ako je nadogradnja nemoguća?

Kada računar ne zadovoljova neke od navedenih uslova postoje tri scenarija koja su pred korisnikom. Najlakše je nastaviti sa korišćenjem Windows 10 koji će dobijati redovna ažuriranja do 2025. godine.

Stresan rad na laptopu
Foto: Pexels.com

Druga opcija je zamena komponente koja onemogućava korišćenje Windows 11. Pojedine nadogradnje hardvera su jednostavne, a neke iziskuju veće troškove. Dodatni prostor na hard disku obezbeđuje se SATA uređajem koji rade brže od klasičnih, a instalacija operativnog sistema na njima omogućavaju brži rad računara. Isto važi i za RAM memoriju koju možete pojačati kupovinom stika identične veličine i frekvencije, odnosno uparivanjem memorija većeg kapaciteta.

Ukoliko ništa od ovoga ne pomaže, jedina opcija je kupovina novog kompjutera sa specifikacijama koje sigurno podržavaju Windows 11. Iz kompanije Microsoft kažu da će većina konfiguracija na kojima radi aktuelni operativni sistem biti u stanju da pokrenu Windows 11.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...