Zaposleni u auto-gigantu traže povećanje plate i siguran posao

Radnici kompanije Tesla obavestili Maska o odluci da formiraju sindikat

AutomobiliFirme u fokusuSvetU fokusu

14.2.2023 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Radnici kompanije Tesla obavestili Maska o odluci da formiraju sindikat Radnici kompanije Tesla obavestili Maska o odluci da formiraju sindikat
Radnici kompanije Tesla u državi Njujork pokreću sindikalnu kampanju, otvarajući potencijal za proizvođača električnih vozila i još jedan u nizu izazova za generalnog direktora... Radnici kompanije Tesla obavestili Maska o odluci da formiraju sindikat

Radnici kompanije Tesla u državi Njujork pokreću sindikalnu kampanju, otvarajući potencijal za proizvođača električnih vozila i još jedan u nizu izazova za generalnog direktora Ilona Maska (Elona Maska). 

Zaposleni koji rade na markiranju (označavanju) podataka za Tesla Autopilot tehnologiju u fabrici u Bafalu poslali su Masku imejl u kome ga obaveštavaju o odluci da formiraju sindikat. Zaposleni navode da traže bolju platu i siguran posao, zajedno sa smanjenjem pritisaka u proizvodnom sektoru koji su naškodili njihovom zdravlju, piše Bloomberg.

Radnici u ovoj fabrici su za Bloomberg News naveli da se u kompaniji prati njihovo pritiskanje tastera kako bi se utvrdilo koliko dugo zaposleni provode izvršavajući zadatak i koliko dana provode aktivno radeći. To navodi neke da izbegavaju da iskoriste pauze za odlazak u toalet, navelo je šestoro zaposlenih.

“Ljudima je dojadilo da ih tretiraju kao robote”, izjavio je član komiteta za organizovanje sindikata Al Čeli (Al Celli).

Ukoliko bude uspešno formiran, ovaj sindikat će biti prva organizacija te vrste u kompaniji Tesla. Drugi veliki automobilski proizvođači su do sada uspevali da izbegnu sindikalizaciju u fabrikama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kampanja koju su pokrenuli radnici kompanije Tesla predstavlja još jedan test za američki radnički pokret, koji je nedavno uspeo da formira sindikate u firmama kao što su Amazon, Apple i Starbucks.

  • SUNCOKRET

    14.2.2023 #1 Author

    Da li je moguće da u Americi postoje problemi oko osnivanja sindikata? Pa sindikati su postojali i izmedju 2 rata a sada se Amerika vratila unazad sa pravima radnika. Eto ti demokratije. Čisto robovlasnistvo.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    16.2.2023 #2 Author

    Malo muka i za najbogatijeg. Malo više ceniti radnike, svima je onda bolje.

    Odgovori

  • BOJANA

    17.2.2023 #3 Author

    Moraće svi da krenu više da cene radnike pa i on.

    Odgovori

  • BOJANA

    17.2.2023 #4 Author

    Nadam se da će da shvati da nije on Bog i batina.

    Odgovori

  • TATJANA

    17.2.2023 #5 Author

    To da nas vec dugo tretiraju kao robote, svima je jasno, i neće se tu nista promeniti

    Odgovori

  • MAJALG

    17.2.2023 #6 Author

    Nadam se da ce uspeti u nameri da osnuju sindikat, ali ne bih se iznenadila da na kraju ne dodje do osnivanja istog.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #7 Author

    Osnovace ga sigurno,malo vise postovanja prema radnicima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...