Zaposleni zahtevaju da minimalna satnica tokom leta bude 15 dolara

Starbucks povećava plate radnicima, ali samo u radnjama koje nemaju sindikate

BiznisPoslovanjeSvetVesti

4.5.2022 19:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Starbucks povećava plate radnicima, ali samo u radnjama koje nemaju sindikate Starbucks povećava plate radnicima, ali samo u radnjama koje nemaju sindikate
Iz kompanije Starbucks najavljeno je da će podići plate i povećati obuke na lokacijama širom Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, iz kompanije navode da se... Starbucks povećava plate radnicima, ali samo u radnjama koje nemaju sindikate

Iz kompanije Starbucks najavljeno je da će podići plate i povećati obuke na lokacijama širom Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, iz kompanije navode da se ovo neće odnositi na radnje u kojima su nedavno osnovani sindikati, kao ni na radnje u kojima je ovaj proces u toku, poput onih u kojima su radnici pisali peticije za sindikalne izbore.

Generalni direktor kompanije Hauard Šulc (Howard Schultz) rekao je da bi potrošnja za ovu fiskalnu godinu uključivala gotovo milijardu dolara ulaganja u zaposlene i radnje, čime bi se održao i broj kupaca, piše The New York Times.

“Ulaganja bi nam omogućila da lakše zadovoljimo povećanu potražnju, što bi dovelo i do povećanja profita, kao i do poboljšanja iskustava naših kupaca i manjeg opterećenja naših partnera”, rekao je Šulc, koristeći termin “partneri” za zaposlene kompanije Starbucks.

Ova inicijativa je najavljena nakon što je sindikat dobio većinu u više od 50 radnji. Povećanje plate dolazi nakon zahteva da minimalna satnica ovog leta bude 15 dolara, pri čemu će zaposleni koji imaju od dve do pet godina iskustva dobiti povećanje od pet odsto ili za pet odsto veću početnu platu na tržištu na kome rade, u zavisnosti šta je veće.

Zaposleni koji imaju više od pet godina iskustva će dobiti povišicu od najmanje sedam odsto, ili povećanje od 10 odsto iznad početne plate na njihovom tržištu. Plate će biti povećane i za šefove radnji.

Planovi uključuju i dvostruko duže treninge za bariste, kao i dodatne treninge za već zaposlene i šefove smena.

Formalni zahtev Nacionalnom odboru za radne odnose podneo je nedavno organizovani sindikat Udruženi radnici (Workers United), podružnica Međunarodnog sindikata uslužnih radnika (Service Employees International Union), koji je optužio kompaniju da vrši pritisak na zaposlene koji su učestvovali u glasanju, implicirajući da će im biti uskraćene nove beneficije.

Iz kompanije je saopšteno da je jednostrano nametanje povećanja plata i beneficija protivzakonito u radnjama koje imaju organizovani sindikat ili će ga uskoro dobiti. Dodaje se i da će, u vezi sa ovim promenama, Starbucks morati da se nagodi sa sindikatom.

  • SNEZANA

    4.5.2022 #1 Author

    Opet je tu politika ukljucena…

    Odgovori

  • STRELAC

    4.5.2022 #2 Author

    I da zaposle jos radnika.Vecita guzva i cekanje u redu za kafu🤨

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.5.2022 #3 Author

    Zar delovanje sindikata nije legalan način za borbu radnika za svoja prava?

    Odgovori

  • kaćica

    5.5.2022 #4 Author

    Bravo za Starbucks,obozavam njihovu kafu.

    Odgovori

  • TINA

    5.5.2022 #5 Author

    Pa nek ukinu sindikate

    Odgovori

  • DJORDJE1

    5.5.2022 #6 Author

    To nije pošteno, trebalo bi svim radnicima da povećaju plate.

    Odgovori

  • JOVANA

    5.5.2022 #8 Author

    I treba kafa im ima napucanu cenu

    Odgovori

  • Lolek

    5.5.2022 #9 Author

    preko sindikata imaju druge pogodnosti

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.5.2022 #10 Author

    Sta radi politika…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    5.5.2022 #11 Author

    Pošto je kafa preskupa onda treba i plate da im budu visoke

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...