u okviru "novog društvenog ugovora"

Sindikati sveta traže da se do 2030. reguliše milijarda neformalnih radnih mesta

SvetVesti

18.11.2022 19:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Sindikati sveta traže da se do 2030. reguliše milijarda neformalnih radnih mesta Sindikati sveta traže da se do 2030. reguliše milijarda neformalnih radnih mesta
Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) poziva na legalizaciju do 2030. godine „najmanje polovine“ od dve milijarde neformalnih radnih mesta u svetu u okviru „novog društvenog... Sindikati sveta traže da se do 2030. reguliše milijarda neformalnih radnih mesta

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) poziva na legalizaciju do 2030. godine „najmanje polovine“ od dve milijarde neformalnih radnih mesta u svetu u okviru „novog društvenog ugovora“ kojeg je u petak na konferenciji u Melburnu zahtevala generalna sekretarka te organizacije Šaran Barou (Sharan Burrow).

Radničke organizacije takođe pozivaju na otvaranje 575 miliona radnih mesta da bi se postigla puna zaposlenost na globalnom nivou.

Ti zahtevi su detaljno navedeni u nacrtu završne deklaracije koju je ITUC pripremila za svoj Kongres u Australiji, koji je počeo u četvrtak i traje do utorka, prenosi Beta.

ITUC žali što je razlika u platama muškaraca i žena i dalje iznad 20 odsto na svetskom nivou i „traži minimalne plate za život za sve radnike, uključujući neformalne radnike i radnike koji rade kod kuće“.

Globalni sindikalni pokret koji objedinjava 332 sindikata i tvrdi da predstavlja 200 miliona radnika, poziva i na „hitne mere (…) da bi se garantovala minimalna stopa poreza na dobit na međunarodnom nivou“.

Iako je sporazum o tome krajem 2021. godine potpisalo stotinu zemalja pod okriljem OECD (Organizacija za ekonomsku trgovinu i razvoj), on se sporo usvaja zbog blokada u pojedinim regionima, uključujući i Evropu.

Suočeni sa zdravstvenim šokom pandemije Covida-19 i klimatskim izazovima, „želimo da izgradimo ekonomije zasnovane na zajedničkom prosperitetu, uz garanciju sigurnog zaposlenja“, rekla je generalna sekretarka ITUC Šaran Barou u svom oproštajnom govoru i dodala da novi društveni ugovor ima šest jasnih zahteva: poslovi, prava, plate, socijalna zaštita, jednakost i inkluzija.

„Novi društveni ugovor“ je i naziv nacrta deklaracije koju sindikati planiraju da usvoje na kraju Kongresa.

Naslednik Šaran Barou na mestu generalnog sekretara biće izabran u nedelju. 

  • GAGA

    19.11.2022 #1 Author

    A sindikati u Srbiji su zamrli. I oni su pod kontrolom drzave. Oni se izgleda bore samo za svoje pijanke i reprezentacije

    Odgovori

    • DANIJELA

      20.11.2022 #2 Author

      Ne znam sta drzava ne kontrolise pa i sindikate.

      Odgovori

  • ZVE84

    20.11.2022 #3 Author

    Lako je tražiti, treba i sprovesti

    Odgovori

    • LEPOSAVA

      20.11.2022 #4 Author

      Bas tako ….daj da to sto se prica negde i vidimo

      Odgovori

  • GOCA BG

    20.11.2022 #5 Author

    Tesko da ce svih sest tacaka da im se usvoji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...