Usporavanje pada kineskog izvoza u septembru

Rast trgovinske razmene Pekinga i Moskve

Svet

13.10.2023 10:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast trgovinske razmene Pekinga i Moskve Rast trgovinske razmene Pekinga i Moskve
Kineski izvoz u septembru opao manje nego što se očekivalo, prema zvaničnim podacima objavljenim u petak, uprkos izazovnim globalnim ekonomskim uslovima i slaboj potražnji... Rast trgovinske razmene Pekinga i Moskve

Kineski izvoz u septembru opao manje nego što se očekivalo, prema zvaničnim podacima objavljenim u petak, uprkos izazovnim globalnim ekonomskim uslovima i slaboj potražnji za industrijskim proizvodima.

Izvoz je pao za 6,2 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, prema podacima kineske carinske uprave, što predstavlja usporavanje u odnosu na pad izvoza od 8,8 odsto u avgustu. Analitičari koje je anketirao Reuters predviđali su smanjenje izvoza za 7,6 odsto, prenosi Financial Times.

Uvoz je u istom periodu opao za 6,2 odsto, što je niže od pada za 7,3 odsto u prethodnom mesecu i neznatno gore od očekivanja. Trgovinski bilans Kine za septembar iznosio je 77,71 milijardu dolara.

Izvoz Kine je ove godine opao jer su slabiji globalni ekonomski uslovi smanjili potražnju za industrijskim proizvodima i jer je prošao bum potrošnje na elektronske proizvode iz ere pandemije.

Kina je zabeležila rast trgovinske razmene sa Rusijom, koji je na godišnjem nivou ubrzan u septembru u odnosu na avgust, pokazali kineski carinski podaci u petak, prenosi Reuters. Kineski izvoz u Rusiju porasle su za 21 odsto na 9,6 milijardi dolara u septembru, posle rasta od 16 odsto u avgustu. Uvoz iz Rusije porastao je za osam odsto posle rasta od tri odsto u avgustu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...