REKORDAN BROJ NOVIH SLUČAJEVA U BRAZILU Više žrtava korona virusa u Velikoj Britaniji, nego u Italiji

SvetVesti

6.5.2020 12:24 Autor: Julijana Vincan 0

REKORDAN BROJ NOVIH SLUČAJEVA U BRAZILU Više žrtava korona virusa u Velikoj Britaniji, nego u Italiji REKORDAN BROJ NOVIH SLUČAJEVA U BRAZILU Više žrtava korona virusa u Velikoj Britaniji, nego u Italiji
Broj obolelih od korona virusa u svetu viši je od 3,7 miliona, preminulo je 258.840 osoba, dok je ozdravilo više od 1.248.000 pacijenata. Zemlje... REKORDAN BROJ NOVIH SLUČAJEVA U BRAZILU Više žrtava korona virusa u Velikoj Britaniji, nego u Italiji

Broj obolelih od korona virusa u svetu viši je od 3,7 miliona, preminulo je 258.840 osoba, dok je ozdravilo više od 1.248.000 pacijenata. Zemlje koje su bile najveća žarišta sa oprezom se vraćaju u normalu, dok stručnjaci upozoravaju na opasnost od drugog talasa. Najviše obolelih i žrtava je u SAD. U Evropi najviše žrtava je u Velikoj Britaniji, koja je po broju umrlih pretekla Italiju, a obolelih je i dalje najviše u Španiji. Italija je ušla u drugu fazu popuštanja mera.

Foto: Tanjug/AP

SAD, gde je prvi smrtni slučaj registrovan početkom februara, najteže su pogođene virusom. Umrlo je 72.275 osoba, zaraženo 1.237.761, a izlečeno 200.669 ljudi.

U Brazilu je u poslednja 24 sata zabeleženo rekordnih 6.935 novih slučajeva, a preminulo je 600 ljudi. Do sada je zaraženo oko 116.000 ljudi, a virus je odneo blizu 8.000 života, tako da je Brazil najteže pogođena zemlja u Latinskoj Americi. Podsekretar Ministarstva zdravlja Vanderson Oliveira (Wanderson Oliveira) rekao je da novi smrtni slučajevi ne potiču nužno od prethodnog dana, već su zvanično priznati tog dana. Napomenuo je i da je u privatnim laboratorijama sprovedeno više od 100.000 testova koje Vlada zvanično ne priznaje.

Foto: Tanjug/AP

Prijavljena su dva nova slučaja u Kini, dok provincija Hubej, nekadašnje žarište epidemije, beleži 32. dan bez novog slučaja ove zaraze. To se smatra najvećim dostignućem u kineskoj borbi protiv Covida-19, dok zemlja ublažava restrikcije i polako se vraća normalnom životu, prenosi „BBC“. Škole u toj provinciji ponovo su otvorene. Od početka epidemije registrovano je 82.883 zaraženih, a preminulo je 4.633 ljudi.

U Rusiji je broj novih slučajeva porastao za 10.559 u protekla 24 sata, čime je ukupan broj dostigao 165.929. Četvrti je dan zaredom da se broj slučajeva povećao za više od 10.000. Umrlo je još 86 ljudi, pa je broj žrtava 1.537.

Foto: Tanjug

Samo četiri do pet odsto Čeha steklo je imunitet na korona virus, saopštilo je češko Ministarstvo zdravlja. Ono navodi da se imunitet na novi virus izgrađuje veoma sporo i da ga do sada nije steklo više od četiri do pet odsto populacije. Preliminarni podaci potiču od masovnog testiranja na antitela koje je počelo u aprilu, prenosi „Reuters“. U Češkoj je od početka epidemije zaraženo 7.896, a preminulo je 257 osoba.

Nemački lekari postigli su veliki uspeh u potrazi za lekom protiv korona virusa, pošto su uspeli da dokažu postojanje antitela koja sprečavaju prodor virusa u ćelije. Naučnici „Helmholtz“ centra za istraživanje infekcija u Braunšvajgu analizirali su 6.000 različitih veštački napravljenih ljudskih antitela i pronašli više od 750 antitela koja se vezuju za korona virus, što je preduslov za uspešnu borbu protiv njega. Sada će se testirati delotvornost antitela, kako bi pronašli lek kojim bi teško oboleli pacijenti mogli biti akutno lečeni. U Nemačkoj je zaraženo 167.007, preminulo 6,993, a izlečeno je 137.400 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...