Australijska startap kompanija ElectraLith dobila novac za inovacije

Rio Tinto podržao istraživanja nove tehnologije ekstrakcije litijuma

Svet

5.8.2024 13:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rio Tinto podržao istraživanja nove tehnologije ekstrakcije litijuma Rio Tinto podržao istraživanja nove tehnologije ekstrakcije litijuma
Australijski startap ElectraLith, koji podržava rudarska kompanija Rio Tinto, prikuplja sredstva za razvoj tehnologije ekstrakcije litijuma koja bi mogla otvoriti nove rezerve ovog ključnog... Rio Tinto podržao istraživanja nove tehnologije ekstrakcije litijuma

Australijski startap ElectraLith, koji podržava rudarska kompanija Rio Tinto, prikuplja sredstva za razvoj tehnologije ekstrakcije litijuma koja bi mogla otvoriti nove rezerve ovog ključnog sastojka za baterije i smanjiti svetsku zavisnost od Kine u preradi ove sirovine.

ElectraLith iz Univerziteta Monash u Melburnu, saopštio je da je uspešno proizveo litijum hidroksid baterijskog kvaliteta iz različitih sirovih vrsta litijuma. Nakon što je privukao investicije od Rio Tinta i britanske kompanije IP Group, sada planira da prikupi 15 miliona dolara kako bi izgradio svoje prvu postrojenje za dalji razvoj i komercijalizaciju tehnologije, prenosi Financial Times.

Ovaj startap jedan je od malobrojnih kompanija koje razvijaju tehnologiju „direktne ekstrakcije litijuma“ (DLE), koja bi mogla transformisati sektor značajnim smanjenjem troškova eksploatacije litijuma i otvaranjem ranije neisplativih nalazišta.

Goldman Sachs je prošle godine u istraživačkom izveštaju naveo da bi uspešna primena DLE mogla udvostručiti proizvodnju litijuma i uporedio njen uticaj sa onim koji je na naftni sektor imao škriljac.

ElectraLith se razlikuje od svojih rivala time što takođe tvrdi da može rafinirati litijum putem procesa koji naziva DLE-R. Ovo se postiže korišćenjem elektrodijalize za filtriranje slane vode koja sadrži litijum kroz membranu kako bi se stvorio litijum hlorid. Druga membrana ga dodatno pročišćava kako bi se stvorio litijum hidroksid, rafinisani proizvod koji se koristi u baterijama za električna vozila.

Testiranje ElectraLitha pokazalo je da može rafinisati litijum bez vode ili hemikalija, što ga izdvaja od tradicionalnih metoda isparavanja koje koriste ogromne količine vode i od drugih DLE procesa. Kompanija je navela da je dokaz koncepta pokazao da može proizvesti hidroksid iz veoma niskokvalitetne slane vode.

Skepticizam ostaje u vezi potencijala DLE-a, tehnologije koja se razvija od sedamdesetiih, a korišćena je na komercijalnom nivou samo u nekoliko projekata širom sveta. Podrška velikog rudarskog giganta Rio Tinta je veoma značajna, a rudarska kompanija vidi „stvarni potencijal za značajno smanjenje ekonomskih i ekoloških troškova proizvodnje litijuma“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.