Zbog neizvršavanja obaveza u projektu "Sahalin-2"

Rusija traži milijardu evra odštete od kompanije Shell

SvetU fokusu

15.10.2024 15:04 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rusija traži milijardu evra odštete od kompanije Shell Rusija traži milijardu evra odštete od kompanije Shell
Glavno rusko tužilaštvo procenilo je štetu koju je kompanija Shell nanela Rusiji na milijardu evra. Taj novac bi mogao biti oduzet sa računa na... Rusija traži milijardu evra odštete od kompanije Shell

Glavno rusko tužilaštvo procenilo je štetu koju je kompanija Shell nanela Rusiji na milijardu evra. Taj novac bi mogao biti oduzet sa računa na koji treba da bude uplaćeno više od 90 milijardi rubalja (850 miliona evra) nakon što je Gazprom otkupio udeo Shella u projektu „Sahalin-2“.

„Potražuju više od milijardu evra“, navela je pres služba Arbitražnog suda u Moskvi u odgovoru na pitanje agencije RIA Novostio o iznosu odštetnog zahteva, prenosi Komerasant. Rusija traži odštetu od britanske korporacije zbog štete izazvane njenim poslovanjem u zemlji.

Tužbu je ranije ovog meseca podnelo Glavno tužilaštvo Rusije, a tuženi su britanska korporacija Shell, njena evropska filijala Shell Energy Europe Ltd, i nekoliko njenih holandskih podružnica, uključujući Shell Global Solutions International B.V. i Shell Exploration And Production Services B.V.

Prema neimenovanim izvorima, cilj je da se naplati šteta nastala zbog neizvršavanja obaveza. Prošle nedelje objavljeno je da je ruski ogranak Shella, Šel Neftegaz Development, doneo odluku o likvidaciji. Gazprom je otkupio udeo Shella u projektu „Sahalin-2“, a Shell je napustio projekat nakon početka rata u Ukrajini.

U ovaj proces takođe su uključeni Gazprom export, Ministarstvo energetike Rusije, vlada Sahalinske oblasti, i kompanije Sahalin Energy Investment i Sahalin Energy.

Projekat „Sahalin-2“ se od 1994. godine realizuje na osnovu sporazuma o deobi proizvoda na nalazištima nafte i gasa na šelfu Sahalina. Prvobitni vlasnici su bili Gazprom (50 odsto + jedna akcija), Shell (27,5 odsto), Mitsui (12,5 odsto) i Mitsubishi (10 odsto).

U junu 2022. godine, po dekretu predsednika Rusije Vladimira Putina osnovan je novi ruski operater „Sahalin-2“, kojem su preneta sva prava i obaveze projekta. Gazprom je zadržao kontrolni paket, dok su Mitsui i Mitsubishi odlučili da ostanu u projektu.

  • Jj992

    15.10.2024 #1 Author

    Bas zanimljivo , videcemo kako ce to ici

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.