Promena operatera nije pokolebala Tokio

Japan ostaje u ruskom projektu „Sahalin 2“

SvetVesti

4.8.2022 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Japan ostaje u ruskom projektu „Sahalin 2“ Japan ostaje u ruskom projektu „Sahalin 2“
Japan namerava da zadrži akcije u naftno-gasnom projektu „Sahalin 2“, potvrdio je ministar ekonomije, trgovine i industrije Koiči Hagiuda. Tokio je ostao u projektu... Japan ostaje u ruskom projektu „Sahalin 2“

Japan namerava da zadrži akcije u naftno-gasnom projektu „Sahalin 2“, potvrdio je ministar ekonomije, trgovine i industrije Koiči Hagiuda. Tokio je ostao u projektu iako je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o prebacivanju operatera projekta pod rusku jurisdikciju.

„Što se tiče projekta ‘Sahalin 2’ stav o nastavku očuvanja naših interesa nije se promenio“, naveo je japanski ministar, prenosi Komersant. Sadašnji akcionari moraju da se dogovore u roku od mesec dana da dobiju udeo u novom ruskom preduzeću.

Vlada Rusije naložila je 3. avgusta registraciju novog operatera za projekat „Sahalin 2“. Naziv operatera je Sakhalin Energy DOO, a njime će upravljati Andrej Olejnikov, sadašnji direktor filijale Sakhalin Energy. Putin je krajem juna potpisao ukaz o nacionalizaciji kompanije Sakhalin Energy.

Sadašnji akcionari kompanije su Gazprom (50 odsto plus jedna akcija), britansko-holandski Shell (27,5 odsto minus jedna akcija), kao i japanski Mitsui (12,5 odsto) i Mitsubishi (10 odsto). Oni imaju rok od mesec dana da se izjasne o dobijanju udela u novoj ruskoj kompaniji DOO.

Ukoliko strani partneri ne budu istakli potraživanja, njihov udeo biće predmet procene, a vlada će ga ponuditi nekom ruskom pravnom licu. Sakhalin Energy Investment Company registrovana je na Bermudama. Fabrika „Sahalin 2“ koja proizvodi tečni prirodni gas puštena je u rad 2009. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...