odluka ograničava upotrebu u svetskoj trgovini

SAD i Velika Britanija zabranile uvoz i trgovinu metalom iz Rusije

Svet

13.4.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

SAD i Velika Britanija zabranile uvoz i trgovinu metalom iz Rusije SAD i Velika Britanija zabranile uvoz i trgovinu metalom iz Rusije
Vašington je u petak zabranio uvoz aluminijuma, bakra i nikla ruskog porekla u Sjedinjene Američke Države. Ta odluka koja važi od subote je u... SAD i Velika Britanija zabranile uvoz i trgovinu metalom iz Rusije

Vašington je u petak zabranio uvoz aluminijuma, bakra i nikla ruskog porekla u Sjedinjene Američke Države.

Ta odluka koja važi od subote je u okviru dodatnih sankcija koje su preduzete zajedno s Velikom Britanijom da bi se smanjio prihod Moskve koji ona koristi za ratovanje protiv Ukrajine, prenosi Beta.

Uz zabranu uvoza tih vrsta metala, ta odluka ograničava njihovu upotrebu u svetskoj trgovini metalom i vanberzanskoj trgovini finansijskim derivatima, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Berze metala, kao što su Londonska berza metala (LME) i Čikaška trgovačka berza (CME), neće moći da prihvate aluminijum, bakar i nikl koje proizvodi Rusija, podvlači Trezor.

Metali su glavni ruski izvozni artikal posle goriva, iako je obim opao od ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u drugom saopštenju, britanske vlade.

Ruski izvoz metala je sa 25 milijardi dolara 2022. opao na 15 milijardi 2023. godine „zbog napora G7 i njenih saveznika da ograniče tržište“, navedeno je u britanskom saopštenju.

Tagovi
RUSIJA SAD UVOZ
 • JANA

  14.4.2024 #1 Author

  Trude se na sve načine ali džabe

  Odgovori

 • HANA

  14.4.2024 #2 Author

  Jel to i dalje na snazi ona fora sa sankcijama.
  Igra se nastavlja…🤡

  Odgovori

 • LEBRON

  14.4.2024 #3 Author

  Dobar potez

  Odgovori

 • SHALIMAR

  14.4.2024 #4 Author

  Nastablnaju spisak zabrana,ali dzaba..

  Odgovori

 • LAV

  14.4.2024 #5 Author

  Rusija ce izvoziti bez obzira na zabranu. Ko hoce on uvek nadje nacin…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...