Sindikati avijacije u SAD upozorili na problem konkurentnosti

Kineske kompanije u prednosti zbog mogućnosti preleta iznad Rusije

SvetVesti

12.4.2024 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineske kompanije u prednosti zbog mogućnosti preleta iznad Rusije Kineske kompanije u prednosti zbog mogućnosti preleta iznad Rusije
Glavne američke avio-kompanije i sindikati avijacije pozvali su administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da obustavi odobravanje dodatnih letova između Kine i SAD,... Kineske kompanije u prednosti zbog mogućnosti preleta iznad Rusije

Glavne američke avio-kompanije i sindikati avijacije pozvali su administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da obustavi odobravanje dodatnih letova između Kine i SAD, navodeći kao razlog „antikompetitivne politike kineske vlade“.

Ministarstvo saobraćaja SAD saopštilo je u februaru da kineske avio-kompanije mogu povećati broj povratnih letova između SAD i Kine na 50 nedeljno, počev od 31. marta, što je povećanje sa trenutnih 35, a to je oko trećine nivoa pre pandemije. Američkim prevoznicima je takođe dozvoljeno da obavljaju 50 letova nedeljno, ali trenutno ne koriste sve te letove, prenosi Reuters.

U pismu Ministarstvu saobraćaja, Udruženje avio-kompanija Amerike, čiji članovi uključuju avio-kompanije American Airlines, Delta Air Lines i United Airlines, zajedno sa sindikatima, navelo je „prednost koju kineske avio-kompanije imaju nastavkom korišćenja ruskog vazdušnog prostora, dok američke avio-kompanije nisu letele kroz ruski vazdušni prostor od početka ruske invazije Ukrajine u martu 2022. godine“.

Pismo su potpisali udruženja pilota i kabinskog osoblja. Oni su pozvali državnog sekretara Antonija Blinkena (Antony Blinken) i ministra za saobraćaj Pita Butigija (Pete Buttigieg) da „obustave dodatne putničke letove između SAD i Kine dok radnicima i preduzećima iz SAD nije zagarantovana jednakost pristupa tržištu, bez štetnih antikompetitivnih politika kineske vlade“.

Letovi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, koji su bili predmet spora tokom pandemije Covid-19, pojavili su se kao retko područje saradnje između dve supersile, ali američke avio-kompanije izrazile su zabrinutost zbog brzog povećanja broja letova. Avio-kompanije strahuju da bi Bajdenova administracija mogla da poveća ili čak udvostruči broj nedeljnih letova kineskih prevoznika, na 100.

Zakonodavci Predstavničkog doma Kongresa naveli su da kineske avio-kompanije „obavljaju letove po antikompetitivnoj komercijalnoj prednosti koja se ne sme povećavati bez recipročne jednakosti u broju ruta koje američki prevoznici obavljaju“ prema Kini. Dodali su da „američki putnici ne smeju biti izloženi nepotrebnim bezbednosnim rizicima prolaskom kroz ruski vazdušni prostor“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...