na najvećem azijskom aeromitingu

Međunarodna premijera prvog kineskog putničkog aviona

BiznisSvet

19.2.2024 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Međunarodna premijera prvog kineskog putničkog aviona Međunarodna premijera prvog kineskog putničkog aviona
Kineski konkurent Airbusovim i Boeingovim putničkim avionima, uskotrupni C919 koji je proizvela kineska kompanija Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), obavio je prvo putovanje... Međunarodna premijera prvog kineskog putničkog aviona

Kineski konkurent Airbusovim i Boeingovim putničkim avionima, uskotrupni C919 koji je proizvela kineska kompanija Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), obavio je prvo putovanje van kineske teritorije, preletevši iznad sajma Singapore Airshow u nedelju.

Kina je uložila velika sredstva u pokušaj da prekine dominaciju dva zapadna proizvođača aviona na globalnom putničkom tržištu i ove godine je najavila nastojanja da C919 i COMAC budu prisutniji na domaćem i međunarodnom tržištu, piše Reuters.

Taj model za sada je sertifikovan samo u Kini, a prvi od četiri proizvedena C919 počeo je prošle godine da leti na linijama kompanije China Eastern Airlines u nacionalnom saobraćaju.

Airbus i Boeing se bore da poačaju proizvodnju i zadovolje potražnju za novim avionima, a Boeing se bori i sa nizom kriza, pa avionska industrija posmatra kako se COMAC pozicionira kao održiva alternativa.

Kako je ranije najavljeno, COMAC će u sledećih 3-5 godina uložiti na desetine milijardi juana u proširenje proizvodnih kapaciteta za C919. Kineska avionska uprava prošlog meseca objavila je da će ove godine nastaviti sa procesom sertifikacije aviona C919 pred Agencijom Evropske unije za sigurnost avio-saobraćaja (EASA).

C919 je bio jedan od dva komercijalna aviona koja su na nedeljnoj pretpremijeri najvećeg azijskog aeromitinga letela uz obalu Singapura. Drugi je Airbusov, a Boeing ove godine nije predstavljao svoj model.

  • SABRINA

    19.2.2024 #1 Author

    Verujem da su novi avioni zaista vrhunski.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...